Arnold, Levente
17 °C
32 °C

Bizalmatlansági indítványt ad be a baloldali ellenzék a francia kormány ellen

2018.12.11. 16:33

Bizalmatlansági indítványt nyújt be a francia Szocialista Párt (PS) a radikális baloldali Lázadó Franciaországgal és a Francia Kommunista Párttal együtt a kormány ellen a sárga mellényesek megmozdulásai nyomán kialakult válság kezelése miatt.

Olivier Faure, a szocialisták főtitkára múlt csütörtökön már bejelentette, hogy három baloldali ellenzéki párt bizalmatlansági indítványt terjeszt be a kormány ellen. Később azonban a pártban úgy döntöttek, hogy megvárják Emmanuel Macron államfő hétfő esti beszédét a sárga mellényesek tiltakozó akciójáról.

A beszéd ismeretében a frakció egyhangúlag úgy határozott, hogy a PS csatlakozik az indítványt beadókhoz, írja az MTI.

A szocialisták „hallatni akarják hangjukat és ismertetni konkrét javaslataikat" – mondta Boris Vallaud, a párt szóvivője. Szerinte az államfő hétfői beszédében nem adott sem helyes, sem felelősségteljes válaszokat a „hármas, szociális, környezeti és demokratikus válságra", az intézkedéseket és a finanszírozást illetően sok területet homályosan hagyott.

Hétfői televíziós beszédében Macron jogosnak nevezte a kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárga mellényesek elégedetlenségét, a vele járó erőszakot ugyanakkor elfogadhatatlannak minősítette. Belátta egyúttal, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Macron konkrét intézkedéseket is bejelentett a tüntetők anyagi terheinek enyhítésére. A minimálbér például január 1-től 100 euróval (32 ezer forinttal) emelkedik, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos növelést jelent. Ezenkívül a kétezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni (eddig csak az 1200 eurónál alacsonyabb nyugdíjak mentesültek a járulékfizetések alól), a túlórapénzek pedig adó- és járulékmentesek lesznek a jövő évtől.

A köztársasági elnök a december 1-i, erőszakos zavargásokba torkollott tüntetés után most először szólalt meg az ügyben. A beszéd után a sárga mellényesek és az ellenzék is elismerte, hogy az elnök megtette az első lépéseket, de jelezték, hogy a tüntetések folytatódni fognak, és szombaton ismét jelentős mozgósítás várható. A múlt szombaton az Index tudósítója is ott volt Párizsban, cikkeinket a helyzetről itt és itt olvashatják el.