Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Tarkón lőtt egy fekvő embert, mégis neki szurkol a fél világ

467608 454119481280805 1942164362 o
2018.12.11. 11:02

Mit érdemel, aki gyilkol? És ha azért gyilkol, mert kemény gyerekkor után, pszichés problémákkal küzdve prostituáltként egy kliensét lövi le? Lehet-e önvédelem, ha tarkón lőtte az áldozatot, majd elvitte a pénzét és autóját? Érdemel-e életfogytot egy 16 éves elkövető?

Egy összetett gyilkossági ügy, Cyntoia Brown esete időről időre lázba hozza Amerikát, beleértve a közösségi oldalakat, a celebeket, vagy épp a jogvédőket is.  Az 1988-as születésű Brown kemény családban nevelkedett a Tennessee állambeli Nashville-ben, már amennyiben családnak lehet nevezni, hogy a biológiai anyja 16 évesen volt vele várandós, az alkoholt terhessége alatt nem tette le, így Brown magzati alkoholszindrómával született (ennek tünete a viselkedészavar, ingerlékenység, türelmetlenség, döntéshozatali problémák). Brown anyja és nagyanyja is szexuális erőszak áldozata volt, a lány tulajdonképp beleszületett a nők elleni erőszak világába.

Kétéves korában az anyja lemondott róla, különböző nevelőcsaládoknál lakott, majd egy Ellenette Brown nevű nő fogadta örökbe – innen a lány vezetékneve. Ő nagyjából biztos hátteret tudott neki nyújtani, de a lány ekkorra már javíthatatlan volt: már iskolásként lopott, majd egy pszichológiai vizsgálaton eltorzított hangon énekelve gyalázkodni kezdett, úgyhogy antipszichotikumokat írtak fel neki. 12-14 éves kora között a tanáraira és társaira is rátámadt, gyógyszereket kellett szednie, majd alkohol- és drogelvonóra ment. Itt is hangulatzavarosnak írták le az orvosai, a jelentéseik szerint a lány önértékelése nulla volt, és senkiben nem bízott meg.

Brown az új családjától megszökött, egy évig a barátaival lógott Nashville-ben, majd 2004 júliusában kikötött egy Kutthroat (szó szerint Torokvágó, de a kifejezés inkább simán „gyilkos” értelemben használható) gúnynevű, 24 éves bűnöző-rabló-strici mellett. Három hetet voltak együtt, hotelről hotelre költöztek, mindennap kokainoztak, miközben a fickó kegyetlen módszerekkel, veréssel, fojtogatással, fegyverrel kényszerítette prostitúcióra a még mindig csak 16 éves lányt, aki elmondása szerint csak halálfélelemből maradt mellette.

25790 115607925131964 1324721 n
Fotó: Me Facing Life: Cyntoia's Story / Facebook

Három hét után, 2004. augusztus 5-én egy Johnny Allen nevű 43 éves ingatlanügynök volt a lány kliense. Akkor találkoztak először, a férfi házához autóztak, majd – innentől a lány verziója következik – Allen megmutatta a lánynak a fegyvereit, és azt mondta neki, hogy mesterlövész volt a seregben. Ezután vacsoráztak, tévéztek, és befeküdtek az ágyba, ahol Allen elkezdte fogdosni Brownt, majd az éjjeliszekrény felé fordulva nyúlt valamiért. A lány bepánikolt, hogy mindjárt lelövik őt, úgyhogy gyorsan ő lőtte fejbe a férfit a saját, Kutthroattól kapott fegyverrel. Brown beismerte a bíróságon, hogy nagykorúnak hazudta magát a férfinak, akinek egyébként sem volt pedofíliára utaló előélete.

A lányt letartóztatták. Az nem volt kérdés, hogy ő ölt, legfeljebb csak az, hogy a bíróság, illetve a társadalom mit fog kezdeni az üggyel.

A tárgyalásig, illetve az ítéletig 2006-ra jutott el az ügy. Időközben lelőtték Kutthroatot, plusz a Legfelsőbb Bíróság pont betiltotta a halálbüntetést a kiskorú elkövetőknél. Az ügyészség nem osztotta a lány verzióját, a vád rablógyilkosság volt, és a tárgyaláson jogilag is felnőttként kezelték Brownt. A vádirat szerint valójában aludhatott az áldozat, a kezei is a teste alatt-mellett voltak, amikor a lány tarkón lőtte őt a magánál hordott fegyverrel, majd elvitte a férfi tárcáját, a fegyvereit és az autóját is, és a stricijéhez ment. Az esküdtszék amellett, hogy nem nagyon ismerte meg a lány előéletét, a vádnak adott igazat, úgyhogy Brownt végül életfogytiglanra ítélték, ami a tennessee-i törvények szerint azt jelenti, hogy (figyelem, ennek még lesz jelentősége) 60 évet kell letöltenie, és legkorábban 51 év múlva lesz csak lehetősége a szabadlábra helyezést kérvényezni.

Ezzel úgy tűnt, vége is a dolognak, ám aztán 2011-ben az amerikai közszolgálati tévé csinált egy dokumentumfilmet a lányról és a brutális életéről azzal a címmel, hogy „Én, az életfogyttal szembenézve: Cyntoia története".

A film hatására sokan felfigyeltek az ügyre, és a közvélemény egy jó része szimpatizálni kezdett a lánnyal. A dokumentumfilm hatására Tennessee állam megváltoztatta a jogszabályokat úgy, hogy a 18 év alattiakat nem lehet prostitúcióval megvádolni. Ez azonban már nem vonatkozott Brownra. 

2012 júniusában újabb lökést adott az ügynek, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság úgy döntött: kegyetlenség fiatalkorú elkövetőnek szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglant adni, mert ez sérti az alkotmány nyolcadik módosítását, ami épp a kegyetlen büntetések tilalmáról szól. Ráadásul ezt a döntést visszamenőleg is alkalmazni kell. Na de ez hogy jön ide, hiszen Brownnak lesz lehetősége szabadlábra kerülni, nem? Hát, ez bonyolult jogi ügy, nemsokára visszatérünk rá, mindenesetre ebbe a döntésbe kapaszkodnak azóta is a lány védői.

2012 novemberében a védők új tárgyalást is kértek, csatlakozott hozzájuk egy híres nashville-i ügyvéd, Charles Bone is, aki azt mondta: a lány védői az első tárgyaláson azt a rossz tanácsot adták neki, hogy ne tegyen vallomást. A tárgyalási kérvényt megalapozó meghallgatássorozaton új érvként hozták fel a lány múltját, a magzati alkoholszindrómát is. Egy klinikai és igazságügyi pszichológus ekkor azt mondta Brownról, hogy magas az IQ-ja, de egy 13-14 éves ember szintjén gondolkodik. Bone-éknak végül nem sikerült előrelépniük az ügyben.

A lány ügye 2017 novemberében váratlanul végigsöpört a közösségi médián. Brown ekkor már egy évtizede börtönben ült, és valamiért a történetéről egy szöveg eljutott Rihannához, aki megosztotta azt az Instagramon. A posztot aztán Kim Kardashian, Cara Delevigne, LeBron James, Snoop Dogg és más sztárok, újságírók és aktivisták is elkezdték osztani. Petíciót is indítottak érte, Kardashian még azt is megígérte, hogy az ügyvédeit ráuszítja az ügyre.

Maga a poszt egyébként egyértelműen a lány olvasata volt, hiszen a férfit, akinek elvileg nagykorúságot hazudott Brown, kvázi pedofilnak nevezi, illetve állt benne, hogy „végül összeszeded a bátorságot, hogy visszavágj, lőj, és megöld", ami meg konkrétan ellentmond a bírósági ítéletnek. A FreeCyntoiaBrown hashtag az Instagramon  és a Twitteren is trending tag, azaz népszerű címke lett.

Brown ügyvédjei a hullámot meglovagolva ekkor Tennessee kormányzójához, Bill Haslamhez fordultak kegyelemért. A jogi menetrend szerint ilyenkor előbb egy bizottságnak (Board of Parole) kell egy nem kötelező érvényű jogi javaslatot tennie. Idén májusban ez a héttagú bizottság egy tag hiányzása mellett 2-2-2 arányban volt megosztott abban, hogy 

  • helyt adjanak a védelem kérésének, hogy minősítsék enyhébbre a gyilkosságot (kb. előre kiterveltről hirtelen felindulásból elkövetettre), amiért a lány már szabadulhatna is a letöltött 14 év után;
  • maradjon az ítélet;
  • változtassák 25 évre az ítéletet.

A meghallgatáson Brown is ott volt, azt mondta, mindennap azzal kel, hogy megölt egy embert, megbánta, amit tett, és megváltozott a börtönben. A meggyilkolt férfi ismerősei viszont kiakadtak, hogy Allen verziója, élete, családja miért nem érdekel senkit. „Cyntoia töltött fegyvert vitt magával aznap, ezzel ölte meg Johnnyt, aztán kirabolta" – mondta Allen egyik barátja, aki szerint az sem bizonyított, hogy egyáltalán szexet akart volna a férfi, lehet, hogy csak segíteni akart a lánynak.

Idén júliusban az pörgette meg kicsit a témát a hírekben, hogy a kormányzó, Bill Haslam kegyelmet adott egy olyan gyilkossági ügyben, ami hasonlít Brownéra, mert az elkövetőt ebben is abúzus érte korábban – egy nő megölte a saját apját, aki az anyját verte, terrorizálta, őt pedig rendszeresen molesztálta. Haslam ekkor azt nyilatkozta, tudja, hogy hasonlít a két ügy, de igyekezett mindenkit óvni attól, hogy túl sokat olvassanak bele a döntésébe. Az akkori hírekben egyébként az szerepelt, hogy a Board of Parole hamarosan elküldi a hivatalos jogi álláspontját a kormányzónak. Haslam azóta még nem hozott döntést.

A lány ügyében most, múlt héten újabb mérföldkő jött: Brown ügyvédjei a már említett legfelsőbb bírósági döntésre (alkotmányellenes a fiatalkorú elkövetőnek tényleges, szabadlábra helyezés esélye nélküli életfogytot adni) hivatkozva nyújtottak be még júniusban keresetet, mire az illetékes – egyébként más állambeli, ohiói – bíróság Tennessee állam legfelsőbb bíróságától kért véleményt. (Akit érdekel a nem is annyira triviális jogászkodás, olvassa el a keretest, akit nem, ugorjon a keretes utánra.)

Esély nélküli életfogyt-e ez így, vagy sem?

Az USA Legfelsőbb Bírósága 2012-ben azt mondta ki, hogy alkotmányellenes, ha egy fiatalkorú elkövetőt a szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglanra ítélnek (life without parole). A kérdés az volt, hogy Brown ítélete annak számít-e, érvényes-e rá ez a döntés. Ehhez tudni kell, hogy a Tennessee államban a bizonyos bűncselekményekre (mint például Browné) kiszabott életfogytiglani ítélet nem tényleges életfogyt, hanem 60 év börtön. Az 1995 előtti elkövetőkről a törvény azt mondta, hogy ennek a 60 százalékát kell mindenképp letölteni, az az utániakról viszont már azt, hogy nincs szabadon bocsátás, a 100 százalékot le kell ülni, de van lehetőség maximum 15 százalék kedvezményre a jó magaviseletért. Így jön ki a sokat emlegetett 51 év, ami után tehát kvázi kérvényezni lehet a távozást.

Így tehát az volt a kérdés, hogy mi az erősebb a törvény értelmezésénél, a 100 százalékos letöltés vagy a kedvezményes szabadulás lehetősége, végül ez utóbbi alapján mondták a jogászok, hogy ez nem „life without parole", csak sima életfogyt, hiszen 51 év után van felülvizsgálati lehetőség.

Sok jogász egyébként azzal is érvelt, hogy az elnevezésekkel lehet ugyan trükközni, de az 51 éves minimumbüntetés az a gyakorlatban igenis életfogyt, hiszen az elkövetők közül nagyon kevesen élnek ennyit a börtönben.

Tennessee állam legfelsőbb bírósága múlt héten elutasította a keresetet. Az öt bíró egyhangúlag úgy határozott, hogy Cyntoia Brown tényleg csak 51 év börtön letöltése után kérheti a szabadlábra helyezését. Most jön majd egy újabb kör, ezen legfelsőbb bírósági döntés tudatában hozhatja meg az ítéletét az illetékes, Ohióban székelő fellebbviteli bíróság. A Women's March nőjogi menet máris neki dedikálta a januári felvonulást.

Cyntoia Brown most 30 éves, nem nyilatkozik a sajtónak. 14 éve van börtönben, és egyelőre úgy néz ki, hogy hacsak Tennessee kormányzója nem ad neki kegyelmet, vagy nem jön valami bombasztikus jogi meglepetés, akkor 67 éves koráig ott is marad.

Borítókép: Me Facing Life: Cyntoia's Story / Facebook

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport