Halottnak nyilvánították a Japán partjainál lezuhant tengerészgyalogosokat

2018.12.11. 10:17

Halottnak nyilvánították kedden az amerikai tengerészgyalogság () öt tagját, akik a múlt héten a Japánhoz tartozó Sikoku szigetétől délre tűntek el egy repülőgép-balesetben, írja az MTI az USMC közleménye alapján. A keresési és mentési műveleteket leállították.

Az öt katona annak a KC-130 Hercules nevű utántöltő repülőgépnek a fedélzetén utazott, amely egy  gyakorlat során  összeütközött egy F/A-18 Hornet vadászrepülőgéppel. A repülők Sikokutól délre a tengerbe csapódtak.

Az F/A-18 két tagját sikerült kimenteni, de az egyikük életét vesztette. Az amerikai tengerészgyalogság szerint az egyetlen túlélő állapota stabil volt, amikor kimentették.  A halottak személyazonosságát csak azután hozzák nyilvánosságra, hogy értesítették legközelebbi hozzátartozóikat.

Az utántöltő repülőgép legénységének tagjai a Hirosima közelében található Ivakuni légi támaszponton állomásoztak az USMC 152-es légi utántöltő szállító-repülőszázadának részeként. A század parancsnoka, Mitchell T. Maury alezredes azt mondta: a nehéz döntést a keresés leállításáról az után hozták meg, hogy minden erőforrást kimerítettek az alapos keresés során.

KC-130 Hercules utántöltő repülőgép Futanema-ban 2014 július 15-én
KC-130 Hercules utántöltő repülőgép Futanema-ban 2014 július 15-én
Fotó: AFP

Az alezredes részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, barátainak. Japánban több mint 50 ezer amerikai katona állomásozik egy biztonsági paktum értelmében.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport