Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Harmadával csökkent az illegális bevándorlók száma Európában

2018.12.13. 13:51

Harmadával csökkent idén az illegálisan Európába érkezők száma a tavalyi adatokhoz képest: az év első tizenegy hónapjában összesen 138 ezer embert regisztráltak a főbb migrációs útvonalakon - írta jelentésében az uniós part- és határvédelmi ügynökség, a Frontex. 

Novemberben nagyjából 8800-an érkeztek a négy fő migrációs útvonalon keresztül az Európai Unióba, ami 44 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbihoz képest. A Frontex szerint idén minden bizonnyal alacsonyabb lesz a kontinensre érkezők száma, mint 2014 óta bármikor.

A legfőbb belépési pontnak már lassan fél éve Spanyolország számít, ahol novemberben 4900 illegális határátlépést jegyeztek fel, 29 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. Ezen az útvonalon idén eddig 53 ezer embert regisztráltak, ez több mint duplája a 2017 azonos időszakában tapasztaltaknak. Az érkezők legnagyobb csoportjait a marokkói, guineai és mali állampolgárok tették ki. Görögországban a múlt hónapban 2700 volt az érkezők száma, a tavalyinál csaknem felével kevesebb.  

A nyugat-balkáni útvonalon továbbra is alacsony az érkezők száma, a Frontex szakemberei azonban új útvonalak kialakulására figyelmeztettek Albánián, Montenegrón, illetve Szerbián keresztül és Bosznia-Hercegovinán át. (MTI)