Börtönben halt meg egy venezuelai olajminiszter

2018.12.13. 06:04

Meghalt hatósági fogságban Nelson Martínez volt venezuelai olajügyi miniszter szerdán, akit tavaly tartóztattak le a PDVSA állami olajipari vállalatnál indított korrupciós vizsgálat során - írta csütörtök reggel az MTI helyi forrásokra hivatkozva. A vegyész végzettségű Martínezt, aki a PDVSA és amerikai leányvállalata, a Citgo Petroleum elnöke is volt,

veseproblémák miatt szállították egy katonai kórházba, s szívrohamot kapott dialízis közben.

A szocialista vezetésű latin-amerikai ország főügyésze szerint Martínez azért került börtönbe, mert jóváhagyott egy "silány" refinanszírozási ügyletet a Citgo számára, anélkül, hogy egyeztetett volna a caracasi vezetéssel. Martínez mellett akkor őrizetbe vették Eulogio del Pinót, aki egykor szintén a PDVSA elnöke volt, s az olajtárcát is vezette. Pino továbbra is börtönben van.

A venezuelai olajágazat illetékesei szerint azonban Nicolás Maduro venezuelai elnök így akarta kiszorítani politikai riválisait, bebetonozni hatalmát és megőrizni a súlyos gazdasági nehézségekkel küszködő ország exportbevételeit szinte kizárólagosan biztosító iparág feletti ellenőrzését.

Nelson Martínez halála Nicolás Maduro felelőssége, aki (...) egy évig fogságban tartotta, pedig tudta, hogy beteg.

- írta Rafael Ramírez, a dél-amerikai ország korrupciós vádak miatt szökésben lévő korábbi olajügyi minisztere és PDVSA-elnöke a Twitteren.

Martínez halála vélhetőleg felszítja a vitát a venezuelai börtönökben raboskodó politikusok és tisztségviselők fogva tartási körülményeiről.

Két hónapja ráadásul szintén hatósági őrizetben vesztette életét egy ellenzéki politikus. Az eset hatalmas botrányt keltet. Fernando Albán ellenzéki önkormányzati képviselő, akit a Nicolás Maduro államfő elleni dróntámadás kapcsán tartóztattak le és őriztek az épületben, állítólag kizuhant a venezuelai hírszerzés (SEBIN) épületének tizedik emeletéről. A caracasi vezetés szerint öngyilkosságot követett el, az ellenzék viszont azt állítja, gyilkosság történt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport