Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Több ezren tüntettek Belgrádban Aleksandar Vucic államfő ellen

2018.12.15. 22:43

Több ezren tüntettek Belgrádban szombat este a hideggel és a hóeséssel dacolva Aleksandar Vucic szerb államfő ellen. A tüntetők menete az elnökségi palota elé vonult Vucic lemondását követelve, írja az MTI.

Az aktivisták különösen sérelmezték a sajtónak az Aleksandar Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) kormánypárt általi ellenőrzését.

A "Véget vetni az erőszaknak" jelszóval megtartott ellenzéki tüntetésre a belgrádi Studio B televízió egyik korábbi műsora adott közvetlen okot. A tévé december 9-i műsorában az ellenzékiek állítása szerint teljesen jelentéktelennek tüntette fel az aznapi tiltakozó akciójukat, amelyen mintegy tízezren vettek részt.

Vucic a hét elején bejelentette, hogy nem fog engedni az ellenzék követeléseinek, még akkor sem, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg. A szombati demonstráción ezért olyan transzparenseket is lehetett látni, amelyekre azt írták, hogy "Én is egy vagyok az ötmillióból".

A december 9-i tüntetésen az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Ellenzéki pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket.