Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer ember tüntetett Rómában a kormány migránsellenes politikája ellen

000 1BM6N6
2018.12.16. 07:25

Több ezer ember tüntetett szombaton Rómában a migránsok jogaiért és tiltakozva a kormány migránsellenes politikája ellen – írja az  MTI.

A demonstrációt az USB szakszervezet és a Potere el popolo (Hatalmat a népnek) nevű szélsőbaloldali pártszövetség szervezte. A tiltakozók közül egyesek olyan sárga mellényt viseltek, mint a hetek óta tüntető párizsiak, és voltak köztük szép számban migránsok is, akik a rasszizmus megfékezését és Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter távozását követelték, sérelmezve a migrációs jogszabályok szigorítását.

A Salvini nevével fémjelzett olasz migrációs-biztonsági csomag a múlt hónapban emelkedett törvényerőre. A Salvini-rendeletként ismert intézkedéscsomag

  • megszigorította a bevándorlási törvényeket,
  • kibővítette a biztonságosnak tartott államok listáját, amelynek polgárai nem jogosultak menedékjogra,
  • szigorította a humanitárius okokból adható menekültstátusz feltételeit,
  • az olasz hatóságok az eddiginél szigorúbban lépnek fel a bűncselekményt (többek közt nemi erőszakot, drogkereskedelmet, rablást) elkövető bevándorlókkal szemben,
  • meghosszabbították az illegális vagy más miatt kiutasítandó migránsok táborban tartásának idejét, megszigorították az olasz állampolgárság megszerzésének feltételeit.
  • A rendelkezésekkel átalakul az olaszországi befogadási rendszer is, és több forrás jut az illegális bevándorlók kiutasítására.

A Salvini-rendelet bírálói attól tartanak, hogy migránsok ezrei maradnak az utcán, ha a jogszabállyal összhangban kiteszik őket az államilag finanszírozott befogadóközpontokból.

(Borítókép: Tüntetők Rómában 2018. december 15-én. Fotó: Vincenzo Pinto / AFP)