Máté, Mirella
5 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Németország fájdalomdíjat fizet a Kindertransport még élő tagjainak

2018.12.17. 10:45 Módosítva: 2018.12.17. 10:45

Németország beleegyezett abba, hogy egyszeri 2500 eurós jelképes fájdalomdíjat fizet az 1938-40-es Kindertransport még élő tagjainak, jelentette be a berlini kormány és a holokauszttúlélők kártérítéséről vele régóta tárgyaló szervezet. A Kindertransport tagjai voltak azok a gyerekek - főleg zsidók - akiket zsidószervezetek 1938 és 1940 között kimenekítettek az európai kontinensről Nagy-Britanniába, írja az MTI.

Az 1938 novemberi németországi zsidóellenes pogromok, a "kristályéjszaka" hatására a brit kormány belegyezett abba, hogy menekültként befogad meghatározatlan számú zsidó gyermeket a náci Németországból és az általa magához csatolt európai országokból. Németországi zsidószervezetek ezért megtervezték a gyerekek kimenekítését a kontinensről.

Az első gyermekcsoport 1938. december 2-án érkezett meg az angliai Harwichba. Németországból az utolsó csoport a második világháború első napján, 1939. szeptember 1-jén indult el. A kontinensről az utolsó csoport Hollandiából 1940. május 14-én kelt útra, amikor a holland hadsereg kapitulált a náciknak.

Összesen mintegy 10 ezer gyereket sikerült kimenekíteni Németországból, Ausztriából, Csehszlovákiából és Lengyelországból, és közülük mintegy 7500 volt zsidó a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum adatai szerint. A gyerekeknek körülbelül a felét nevelőszülőknél helyezték el, másokat szállodákban, iskolákban vagy farmokon. Közülük sokan maradtak Nagy-Britanniában, mások az Egyesült Államokban, Izraelben, Kanadában, Ausztráliában vagy egyéb országokban telepedtek le.

Közülük csak mintegy ezer élhet már, nagyjából felük Nagy-Britanniában - közölte Greg Schneider, a német kormánnyal kártérítésekről tárgyaló, New York-i központú szervezetnek, a Németországgal Szembeni Zsidó Anyagi Követelések Konferenciájának (Claims Conference) a képviselője. A 2500 eurós egyszeri fájdalomdíj "szenvedéseik szimbolikus elismerése" - jelentette ki Schneider.

Ezek a ma már legalább nyolcvanegynéhány éves emberek mint életük legmeghatározóbb eseményeként tekintenek vissza kimenekítésükre, amely - legtöbbjük esetében - egyúttal azt jelentette, hogy örökre búcsút mondtak szüleiknek, hozzátartozóiknak.

Csaknem mindegyikük szüleit - akik hazájukban maradtak - koncentrációs táborban pusztították el a holokauszt idején

- mondta Schneider az AP amerikai hírügynökségnek nyilatkozva.

Egyesek az 1950-es években már kaptak kisebb összegeket fájdalomdíjul, de ez nem akadálya annak, hogy most is megkapják a 2500 eurót - közölte a Claims Conference. Németország 1952 óta összesen több mint 80 milliárd dollárt (70 milliárd euró) fizetett ki a nácik általi üldöztetés áldozatainak.