Amerika elkezdte kivonni a csapatait Szíriából

2018.12.19. 16:47

Több amerikai médium egybehangzó értesülése szerint az Egyesült Államok a csapatai kivonását tervezi Szíriából. Egyelőre nem tudni, hogy ez mikor történik meg, a Pentagon egyelőre nem kommentálta a híreket.

Frissítés: A Fehér Ház bejelentette, hogy megkezdődött az amerikai katonák kivonása Szíriából.    Az iszlamista szervezet "territoriális kalifátusát" legyőzték, ezek a diadalok Szíriában azonban nem jelentik az Iszlám Állam elleni globális koalíció vagy az általa folytatott kampány végét. Az Iszlám Állam elleni küzdelem új szakaszába lépünk - fogalmazott közleményében Sarah Sanders, az amerikai elnöki hivatal szóvivője magyarázatul arra, hogy megkezdődött az amerikai erők kivonása a polgárháború sújtotta közel-keleti országból. A Reuters hírügynökség egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva azt írta, hogy a csapatkivonás 60-100 napig tarthat.

Korábban írtuk:

A CBS szerint  a Fehér Ház a Pentagont arra utasította, hogy "kezdje el a tervezését az azonnali kivonulásnak". Trump elnök pedig azt tweetelte, hogy számára elnökként az Iszlám Állam volt az egyetlen ok, amiért Amerika Szíriában volt, márpedig a terrorszervezetet mára már legyőzték Szíriában. 

Az USA-nak mintegy 2000 embere van szíriai földön, akik valóban megtisztították a terepet valamennyire, ugyanakkor vannak még Iszlám Állam-harcosok a területen. Brett McGurk, Trump elnöki megbízottja Iszlám Állam-ügyben a napokban még azt mondta, senki nem mondja, hogy a harcosok el fognak teljesen tűnni, senki nem ilyen naiv. "Úgyhogy maradni akarunk a földi csapatokkal, és biztosítani akarjuk, hogy stabilitás legyen ezeken a területeken".

A CNN azt is írja, hogy bár amerikai csapatok maradnak Irakban, hogy csapásokat mérhessenek Szíria területére, a kivonulással Szíra, Irán és Oroszország régi célja teljesül, miközben az amerikai befolyás csökkenhet a régióban. Azt is hozzáteszik, hogy az amerikai támogatású kurd csapatok is sokat tettek az Iszlám Állam gyengítéséért. ABBC pedig azt teszi hozzá, hogy múlt héten Törökország tervezett egy műveletet a kurd milíciák ellen, ami feszültséget okozhat az amerikaiakkal.