Trump aláírta az űrhadosztály főparancsnokságának felállításáról szóló rendeletet

2018.12.19. 05:01

Még júniusban írtuk meg, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, hogy utasította a Védelmi Minisztériumot egy hatodik katonai szervezeti ágazat, az űrhadosztály (Space Force) létrehozására. "Ezúton utasítom a Védelmi Minisztériumot és a Pentagont, hogy haladéktalanul kezdjék meg az űrhadosztály, mint a hatodik katonai ágazat megalapításához szükséges erőfeszítéseket" – mondta akkor Trump a National Space Council washingtoni gyűlésén.

Most karácsony előtt néhány nappal Trump - helyi idő szerint kedden - aláírta azt a rendeletet, amely utasítja a védelmi minisztériumot a tervezett űrhadosztály főparancsnokságának felállítására, írja az MTI. A Pentagonnak küldött memorandumban az elnök működőképes egyesített harci főparancsnokság felállítását rendelte el.

A júniusi bejelentés után egyébként augusztusban Mike Pence alelnök fejtette ki, hogy az amerikai kormányzat 2020-ig létre akarja hozni az űrhaderőt. A kongresszus az idei védelmi költségvetésébe már be is építette az űrhaderő főparancsnoksága létrehozásának költségeit.

Az új főparancsnokság egyenrangú lesz az amerikai hadsereg többi főparancsnokságával, és egyesített harci főparancsnokság lesz, amely összehangolja az egyes haderőnemeknél - például a légierőnél - meglévő űrhadviseléssel kapcsolatos tevékenységet.

Miközben az elnök aláírta az űrhadosztály főparancsnokságának felállításáról szóló rendeletet, Mike Pence a floridai Kennedy Űrközpontban beszédet mondott, amelyben bejelentette: a kormányzat napokon belül bemutatja végleges tervezetét az űrhaderőről. "Az elkövetkező napokban Trump elnök az új űrpolitikáról is aláír egy rendeletet, amely a hatodik haderőnem létrehozásának tervezetét és időpontjait tartalmazza majd" - fogalmazott az alelnök.  • Tippek
  • Árfolyam