16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 1
Marokkó 2
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Japán 2
Spanyolország 1
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01. ÉLŐ
Costa Rica 2
Németország 1

Az állami televízióhoz vonult több ezer kormányellenes tüntető Belgrádban

2018.12.22. 21:27

Ismét több ezren tüntettek szombaton Belgrádban Aleksandar Vucic szerb államfő és a kormány ellen.

Több mint ötezres tömeg vonult el az erőteljesen Vucic-párti RTS állami televízió székhelye mellett, majd onnan tovább a kormányzati épületekhez, jelentte az MTI.

Ez a harmadik szombat, hogy a szerb fővárosban tüntetnek az elnök ellen. December 9-én az ellen tiltakoztak, hogy Borko Stefanovic vezető ellenzéki politikust november 23-án Krusevac városában egy gyűlésre menet ismeretlen elkövetők megverték. Pártszövetsége arra gyanakszik, hogy a Vucic vezette SNS bérelhette fel a verőlegényeket.

Vucic nem vette komolyan az első megmozdulást, és azt mondta: akkor sem enged a követeléseknek, ha ötmillióan vonulnak az utcákra, ami nagyjából Szerbia felnőtt korú lakosságának felelne meg.

A második - múlt szombati - demonstráción ezért olyan transzparenseket is lehetett látni, amelyekre azt írták, hogy "Én is egy vagyok az ötmillióból", és a most szombati megmozdulásnak is ez volt a mottója.

A múlt heti ellenzéki tüntetésre a belgrádi Studio B televízió egyik korábbi műsora adott közvetlen okot. A tévé december 9-én az ellenzékiek szerint teljesen jelentéktelennek tüntette fel az aznapi tiltakozó akciójukat, amelyen mintegy tízezren vettek részt. A tiltakozók különösen sérelmezték, hogy a sajtót a Vucic vezette Szerb Haladó Párt (SNS) kormánypárt ellenőrzi.

2018-12-15T172200Z 943402019 RC1E77FD0F10 RTRMADP 3 SERBIA-PROTE
Fotó: Marko Djurica

Milan Jovanovic oknyomozó újságíró a szombati tüntetésen arról beszélt: az emberek félelemből hallgatásba burkolóznak az országban.  • Hírek
  • Hírek