Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Új fegyverkezési verseny és közvetlen konfrontáció jöhet Oroszország szerint

2018.12.22. 12:15

Az orosz külügyminisztérium szombaton kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a szárazföldi telepítésű, közepes és rövid hatótávolságú nukleáris eszközök (INF) megsemmisítéséről szóló megállapodás felmondása új fegyverkezési versenyhez és közvetlen konfrontációhoz vezethet a világ több régiójában.

A tárca arra reagált, hogy az ENSZ-közgyűlés elutasított egy orosz határozati javaslatot az INF-szerződés védelmében, de mindennek az az előzménye, hogy az USA szerint Oroszország már most sem tartja be a megállapodást. A Trump-kormány december elején 60 napot adott Putyinnak, hogy igazodjanak a szerződésben vállalt kötelezettségekhez, máskülönben Amerika kilép. Az INF-szerződést egyébként még Reagan amerikai és Gorbacsov orosz elnök írta alá 1987-ben. A szerződés nyomán a két ország 2600 rakétát és kilövőberendezést pusztított el összesen. 

Az ENSZ elé terjesztett határozati javaslatot Oroszország és tíz másik ország együtt dolgozta ki és nyújtotta be, és csupán néhány szavazat hiányzott az elfogadásához. Moszkva azt kommunikálta, csalódott amiatt, hogy néhány ország "közömbösségével vagy esztelen opportunizmusával" de facto áldását adta arra, hogy "Washington lerombolja a megállapodást".

"Újabb csapást mértek a biztonság és stabilitás globális építményére. Most, miután összeomlott az INF-szerződés, a világ több régiója fegyverkezési versenybe vagy akár közvetlen konfrontációba sodródhat" - áll a közleményben.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön azzal vádolta Washingtont, hogy növeli egy atomháború kockázatát az INF-szerződés felrúgásával, és azzal, hogy nem hajlandó tárgyalni egy másik, hamarosan lejáró, a hadászati nukleáris eszközök csökkentéséről szóló Start-3 szerződés meghosszabbításáról. Amerika és a NATO-tagországok külügyminiszterei viszont még december elején közös nyilatkozatot adtak ki, amely szerint Oroszország olyan rakétarendszert fejleszt, ami egyértelműen sérti az INF-et. 

Az amerikai szakértők is megosztottak azzal kapcsolatban, jó ötlet-e kilépnie az USA-nak a szerződésből. A maradás mellett részben ugyanaz szól, amivel most Putyinék előhozakodtak, vagyis hogy a kilépés tovább élezné a fegyverkezési versenyt (ami eleve élénkülőben van, lásd az utóbbi idők hadgyakorlatai: NATO, oroszok). A másik érv, hogy az USA európai szövetségesei számára fontos, hogy féken tartsák az orosz nyomulást. Akik szerint viszont ki kellene lépni, azt mondják, amúgy sincs remény, hogy Oroszországot visszaszorítsák a keretek közé, emiatt balgaság lenne és hátrányt jelentene, ha közben az Egyesült Államok tartaná magát hozzá.  • Vennék
  • Bankszámla