Vazul
11 °C
25 °C

Meghalt a varsói gettólázadás utolsó túlélője

2018.12.23. 09:56

Kilencvennégy éves korában meghalt Jeruzsálemben Simcha Rotem, a varsói gettólázadás utolsó túlélője, jelentették izraeli hírforrások.

A gettólázadás 1943. április 19-én tört ki, amiért a nácik megindították a gettó felszámolását, hogy annak teljes lakosságát koncentrációs táborokba szállítsák. Rotem a Zsidó Harci Szervezet (ZOB) nevű ellenállási mozgalom tagja volt, a lázadás idején a szervezet fő futáraként küzdött a nácik ellen. A dpa német hírügynökség írása szerint egyfajta közvetítői szerepet játszott a gettó és Varsó nem zsidó részei között.

Jürgen Stroop SS-tábornok, a gettó felszámolásának felelőse az ellenállásra reagálva elrendelte a terület leégetését: épületet épület után gyújtottak fel a nácik. A felkelés során több ezer zsidó halt meg, sokan bennégtek a házakban vagy megfulladtak a füstben.

A felkelés május 16-ig tartott, és az alig felfegyverzett, utánpótlást nélkülöző ellenállás teljes felszámolásával végződött. A varsói gettófelkelés az első tömeges megmozdulás volt a náci megszállás ellen Európában.

Rotemnek sikerült megszöknie a városból, de folytatta a harcát a zsidó ellenálláson belül, segítette a lengyel fővárosban bujkáló zsidókat, és részt vett az 1944-es varsói felkelésben is.

Reuven Rivlin izraeli elnök és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő egyaránt tisztelettel adózott Rotemnek, írja az MTI.