Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Trump és Erdogan az amerikai katonák Szíriából való kivonásáról egyezetetett

2018.12.23. 21:25

Az amerikai katonák szíriai kivonásáról egyeztetett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel Donald Trump - írja az MTI.

Az amerikai elnök vasárnap Twitterén írta, hogy megvitatták az Iszlám Állam ügyét, a két ország szerepvállalását Szíriában és "az amerikai csapatok lassú és rendkívüli mértékben egyeztetett kivonását a térségből".

A szíriai távozásról szóló első amerikai bejelentésekben még a katonák gyors kivonása szerepelt.

Az amerikai elnök Twitter-bejegyzésével szinte egy időben a török államfői hivatal is közleményt adott ki, amelyben leszögezte: Recep Tayyip Erdogan és Donald Trump egyetértett abban, hogy további egyeztetések kellenek annak érdekében, hogy elejét vegyék hatalmi vákuum kialakulásának az amerikai katonák kivonását követően. A hivatal megerősítette: a török államfő elégedettségét fejezte ki Washingtonnak a Szíriában pusztító terrorizmus ellen tett lépéseiért és Ankara kész a továbbiakban is bármilyen segítséget nyújtani Washingtonnak. 

Az amerikai elnök szerdán rendelte el a Szíria északkeleti részén, a kurdokat támogatómintegy kétezer amerikai katona kivonását. Trump azzal indokolta a csapatkivonást, hogy értékelése szerint az Iszlám Állam terrorszervezetet "nagyrészt legyőzték", ezért már szükségtelen az amerikai katonák jelenléte. 

Trump döntését az Egyesült Államokban mind republikánus, mind demokrata párti politikusok elítélték, James Mattis védelmi miniszter pedig csütörtökön bejelentette lemondását.