Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

Ferenc pápa: Kevesen lakomáznak, sokaknak kenyerük sincs

2018.12.24. 23:03 Módosítva: 2018.12.24. 23:24

Jézus új életszemléletet mutatott fel a világban, a birtoklás helyett a másokkal való megosztást helyezte a középpontba - mondta Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén szenteste.

Az egyházfő homíliájában a mai világ ellentmondásának nevezte, hogy az élet értelmét a birtoklás adja, az emberek tárgyakkal igyekeznek megtölteni életüket.

„Kevesek lakomáznak, miközben túl sokaknak még az életben maradáshoz sincsen kenyerük” – jelentette ki Ferenc pápa. Hozzátette, a Betlehemben született gyermek volt az, aki nem mástól vett el, hanem önmagát adta az emberekért.

A vatikáni szertartás kezdetén Ferenc pápa a bazilika főbejáratától a főoltárig vonult és ott levette azt a kendőt, amely a gyermek Jézus szobrát fedte.

Karácsonyi szentmise a vatikáni Szent Péter bazilikában
Karácsonyi szentmise a vatikáni Szent Péter bazilikában
Fotó: Vatikan.va

Népviseletbe öltözött gyerekek virágot vittek a szoborhoz Olaszország, Kína, a Kongói Demokratikus Köztársaság, Panama, Románia és Japán képviseletében. Az utóbbi három országba az egyházfő a következő hónapokban készül látogatásra. Ferenc pápával 40 bíboros, valamint 375 püspök és pap koncelebrál. Mintegy ötezer hívő és az ünnepeket Rómában töltő turista tudott bejutni a bazilikába, többségük külföldi.

A mise többnyelvű, latinul, olaszul és spanyolul zajlik, de imádkoznak kínaiul, arabul és oroszul is.

A Vatikán bejelentése szerint Pietro Parolin szentszéki államtitkár szenteste Irakban mutatott be misét. (MTI)