Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Trump: Ezt éppen most korrigáljuk

2018.12.24. 21:32

A szövetséges országok többé nem húzhatnak hasznot az Egyesült Államokból által biztosított katonai védelemből – fogalmazott egyik hétfői Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök. (A másik twittjéről, ami a gazdaság világát váltotta meg, itt írunk bővebben.)

Az elnök két Twitter-bejegyzésben reagált a James Mattis védelmi miniszter távozását bíráló szenátorok megnyilvánulásaira, valamint visszautasította a feltételezést, miszerint nem becsüli nagyra a katonai szövetségeseket. „Annak a néhány szenátornak, aki szerint én nem kedvelem vagy nem becsülöm nagyra katonai szövetségeinket, azt mondom, nincs igazuk” – írta. „Mindazonáltal nem szeretem, hogy ezen országok közül sokan előnyt kovácsolnak az Egyesült Államokhoz fűződő barátságból mind katonai-védelmi, mind kereskedelmi téren”.

Egy következő bejegyzésben úgy folytatta: „lényegében világszerte mi támogatjuk sok nagyon is gazdag ország haderejét, miközben ezek az országok teljes mértékben hasznot húznak az Egyesült Államokból és a mi adófizetőinkből a kereskedelem terén. Mattis tábornok ezt nem látta problémának. Én igen, és ezt éppen most korrigáljuk”.

Trump nem nevezte meg azokat a szenátorokat, akiknek Twitter-oldalán válaszolt.

A vasárnapi szokásos televíziós politikai vitaműsorokban több törvényhozó is bírálta az elnököt James Mattis védelmi miniszter lemondása és külpolitikai döntései - a szíriai csapatkivonás és az afganisztáni kivonulás megkezdése - miatt.

Pat Toomey, pennsylvaniai republikánus szenátor például az CBS televízió Szemben a nemzettel című politikai magazinjában azt hangsúlyozta: az Egyesült Államok számára a legnagyobb előny éppen az, hogy „sokan akarnak a szövetségesei lenni”. A republikánus politikus szerint a szenátoroknak nagyobb szerepet kell kiharcolniuk maguknak az amerikai külpolitika alakításában. (MTI)