Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Bombarobbanás az Iszlám Állam egykori székhelyén Irakban

2018.12.25. 14:35 Módosítva: 2018.12.25. 17:43

Legalább két ember meghalt, tizenegyen pedig megsebesültek, amikor gépkocsiba rejtett pokolgép robbant az észak-iraki Tell-Áfárban, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet korábbi erősségében, a nemrégiben megnyitott zsúfolt piacon.

Ez volt az első merénylet, amióta az iraki erők 2017 augusztusában visszafoglalták a város az IÁ-tól. A Moszultól mintegy 80 kilométerre fekvő Tell-Áfárban, illetve a településhez tartozó 47 faluban szunniták, síita türkmének, kurdok és más nemzetiségűek is laknak.

A városban számos erőszakcselekmény történt az iszlám két különböző ágához tartozó szunniták és síiták között Irak 2003-as amerikai inváziója után, és innen származott az IÁ több magas rangú parancsnoka is.

A mintegy 200 ezer lakosú város a dzsihadisták ellenőrzése alá került 2014-ben, amikor az IÁ jelentős területeket rohant le Irakban és Szíriában.

Tell-Áfár 2017-ben került az amerikaiak vezette szövetség támogatta iraki biztonsági erők kezére, ez volt az utolsó terület, amelyet északon visszafoglaltak, amikor a harcok a szíriai határ felé húzódtak. A városban azóta is jelentős létszámú biztonsági erő állomásozik, és többnyire nyugodt volt a helyzet.

Frissítés

Az Iszlám Állam dzsihadistái a szócsövükként szolgáló Aamák hírügynökségen keresztül jelentkeztek a merénylet elkövetőiként.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport