Tekla
11 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Irakban is kiakadtak Trump új tervén

2018.12.25. 07:57 Módosítva: 2018.12.25. 07:58

Az amerikai csapatkivonás Szíriából kedvezőtlenül érintené a szomszédos Irakot – közölte Ádil Abdel Mahdi iraki kormányfő hétfőn, két nappal azután, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel telefonon beszélt az amerikai tervekről.

Ha biztonsági problémák lépnek fel az amerikai csapatkivonás következtében, migrációs hullám fog keletkezni, amelynek egyik első célországa Irak lesz. Elképzelhető, hogy a Szíriában lévő terroristák megpróbálnak majd Irakba jutni, ami súlyos következménnyel jár a közel-keleti államra nézve – figyelmeztetett Mahdi. Iraknak fel kell készülnie erre az eshetőségre, hogy elkerülje a negatív következményeket, írja az MTI.

Mahdi cáfolta azon értesüléseket, amelyek szerint az Egyesült Államok megkérte Bagdadot, hogy Irakban állomásoztathassa a Szíriából kivonuló csapatokat. Hozzátette: arra irányuló kérést sem kaptak, hogy az iraki hadsereg bevonuljon Szíriába.

Az iraki miniszterelnöki hivatal szombati közleménye szerint Pompeo telefonon tájékoztatta Mahdit a tervezett csapatkivonás részleteiről, és jelezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is elkötelezett az Iszlám Állam és a terrorizmus elleni harc iránt Irakban és máshol.

Donald Trump amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy megkezdik az amerikai erők teljes kivonását Szíriából, miután szerinte sikerült legyőzniük az Iszlám Állam dzsihadista szervezetet, és nincs rájuk tovább szükség.

A döntés aggodalmat váltott ki Washington közel-keleti szövetségesei, főként Izrael és a szíriai kurdok körében, de komoly össztűz zúdult az elnökre hazájában is, az őt támogató republikánus táborban is. Ez utóbbi kritikákra Trump, szokásához méltón, Twitter-bejegyezésben reagált.