Hiába jelentette fel zaklatóját az amerikai lány, nem kapott segítséget. Pár nappal később holtan találták

2018.12.26. 19:41 Módosítva: 2018.12.26. 22:51

Aggódom, mert már felkerestem a Utah Egyetem kampuszán dolgozó rendőröket, múlt szombaton bejelentést tettem nekik, de azóta sem kaptam választ.

A 21 éves Lauren McCluskey ezekkel a szavakkal hívta fel a 911-et, hogy feljelentse exbarátját, aki zaklatta őt. A diák először az egyetemi rendőrségen tett bejelentést, de miután nem kapott visszajelzést, a központi rendőrségi diszpécsert is feltárcsázta.

McCluskey mindegyik bejelentése során elmondta a rendőröknek, hogy egy szeptemberi éjszakán, egy szórakozóhelyen ismerkedett meg egy férfival, akivel egy hónapon keresztül jártak is.

A férfi a 37 éves Melvin Rowland volt, abban a bárban dolgozott kidobóként, ahol megismerkedtek. A foglalkozásáról tudott a lány, azonban a valódi nevét és a valódi életkorát nem, ugyanis ezekről hazudott a férfi. Álnéven mutatkozott be és fiatalabbnak adta ki magát.

Ahogy arról sem tudott a lány, hogy a férfi regisztrált szexuális bűnöző, és különböző bűncselekmények miatt összesen már közel tíz évet ült börtönben.

Amikor a lány megtudta, hogy a férfi hazudott neki a nevéről és a koráról, azonnal szakított vele. Rowland ezután zaklatni kezdte, és a lányt a meztelen fotóival kezdte zsarolni.

A 21 éves diák elutalt 1000 dollárt a zsaroló exének, hogy ne hozza nyilvánosságra a róla készült képeket, de a férfi ezután sem hagyta békén McCluskeyt. Ezután fordult az egyetemi rendőrséghez, majd, mivel nem kapott segítséget, felhívta a 911-et, de ott is csak a türelmét kérték, és közölték vele, hogy keresse fel újból a kampuszon dolgozó rendőröket. A lány egy hét várakozás után ismét felhívta a 911-et, ám segítséget ekkor sem kapott.

A lányt   pár nappal azután, hogy a központi rendőrségi telefonszámon másodszor is bejelentést tett   október 22-én holtan találták meg. A gyilkos a lány zsarolója, exbarátja volt, aki a rendőrökkel való találkozáskor magával is végzett.

A CNN cikkéből kiderült, hogy a Utah Egyetem belső vizsgálatot indított az ügyben. Az elkészült jelentésből kiderült, hogy az egyetemi rendőröknek fogalmuk sem volt, hogyan kellene valakit lekövetni a bűnügyi adatbázisban, ezért arra sem jöhettek rá, hogy a lány egy regisztrált szexuális bűnöző miatt kér segítséget. Ennek ellenére az egyetem vizsgálata arra jutott, hogy a kampuszon senkit nem terhel személyes felelősség a lány halála miatt, hiszen inkább rendszerszintű problémáról van szó, a rendőrök képzetlenek és tapasztalatlanok voltak. Ráadásul a lány, a rendőrök állítása szerint egy alkalommal sem jelezte egyértelműen, hogy veszélyben van, ezért ők nem gondolták, hogy veszélyben van.

A CNN-hez eljutott információk alapján a lány összesen 6 alkalommal próbált az üggyel kapcsolatban segítséget kérni a kampuszon illetékes hatóságtól, és az első bejelentése után egy héten keresztül egyáltalán nem foglalkoztak az ügyével.

A lány családja ezután sajtóközleményt adott ki, amelyben egyet nem értésüket fejezték ki az egyetem vizsgálatával szemben. "Több alkalom is lett volna arra, hogy megvédjék őt azalatt a majdnem két hét alatt, ami a lányunk bejelentése és a halála között rendelkezésre állt" – írták.

Ha önt vagy ismerősét, rokonát erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.  Emellett a NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon. A Patent Egyesület jogsegélyszolgálata pedig szerdánként 16 órától 18 óráig, csütörtökönként 10 órától 12 óráig érhető el a 06-70-25-25-254 számon.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport