Moszkva: Két civil járatot is veszélybe sodortak izraeli bombázók

2018.12.26. 18:22

Két civil járatot is veszélybe sodort az izraeli légierő, miközben szíriai célpontokat bombázott.

 - rótta meg a zsidó államot a szíriai Aszad-rezsimmel szövetséges Oroszország védelmi minisztériuma. A minisztérium szerdán megtartott sajtótájékoztatóján bemutatott rekonstrukció szerint hat izraeli F-16-os mért csapásokat kedd este a libanoni légtérből szíriai fegyveraktárakra, katonai támaszpontokra. Az izraeli vezérkarból kiszivárgó információk szerint a célpontok között szerepelt egy, a damaszkuszi repülőtéren felszálláshoz készülődő gép is, ami a szíriai polgárháborúban elit milíciaként harcoló Hezbollah terrorszervezet tisztjeit szállította volna Iránba. Más források szerint egy Iránból érkező gép volt a célpont, ami a Hezbollah Izraelt fenyegető rakétáinak precíziós célba juttatását szolgáló különleges GPS-rendszereket szállított Damaszkuszba, hogy onnan teherautókkal vigyék tovább Libanonba az alkatrészeket.

Az oroszok szerint az izraeli légicsapást pont úgy időzítették, hogy egybeessen két polgári utasszállító felszállásával a beirúti, illetve a damaszkuszi repülőtérről, így azután a szíriai légvédelem nem mert tüzet nyitni a gépekre, félve attól, hogy az utasszállítókat találja el. Az F-16-osokról kilőtt irányított 16 rakéta közül így is sikerült megsemmisíteni 14-et.

Oroszország azért is kapta fel a vizet az izraeli húzásra, mivel szeptemberben egy hasonló légitámadás során az izraeli gépek egy orosz Il-20-as katonai szállítógépet használtak fedezékül. A szír légvédelem által használt Sz-200-as légvédelmi rendszer rakétái automatikusan a nagyobb célpontot nyújtó szállítógépre repültek rá, és semmisítették meg azt. Az incidensnek 15 halálos áldozata volt, de a két kormány gyorsan elsimította a konfliktust, mondjuk Moszkva válaszul bejelentette, hogy korszerűbb, Sz-300-as légvédelmi rakétarendszert szállít Szíriának, ami mint 250 kilométeres távolságról egyszerre több légi célpont megsemmisítésére képes, és fejlett zavarásvédelemmel rendelkezik. Ezeket azonban elemzők szerint még nem állították hadrendbe.

Izrael az elmúlt években több száz légicsapást hajtott végre Szíria területén elsősorban a rezsimet támogató Iránhoz vagy a Hezbollah-hoz köthető célpontok ellen. Ezeket a csapásokat azonban a hadsereg soha nem szokta kommentálni, és a mostani alkalom sem volt kivétel.

Könnyen lehet, hogy a közeljövőben még nagyobb lesz az izraeli katonai aktivitás Szíria területén, hiszen a Donald Trump által bejelentett amerikai csapatkivonás – annak ellenére, hogy annak közvetlen katonai jelentősége nem túl nagy – bátorítóan hathat Iránra és a Hezbollahra. Benjamin Netanjáhu miniszterelnök a légierő vadászpilótáinak avatási ünnepségén szerdán le is szögezte:

Nem fogadjuk el Irán ellenünk irányuló erősödését Szíriában. Ezekben a napokban is fellépünk ellene támadóan, folyamatosan. (...) Donald Trump amerikai elnök azon döntése, hogy kivonja az amerikai katonákat Szíriából, nem változtatja meg politikánkat. Megvédjük magunkat minden fenyegetéssel szemben.

(Times of Israel)

Aranyköpések

Könyv az életünkről, mindennapjainkról, azok nehézségeiről 14 kortárs író egy inspiráló novelláskötetben

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM