Bertalan
19 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Nyolc év fegyházat kapott az oroszok ellen kémkedő ukrán ügyvéd

2018.12.26. 11:57

Kémkedésért és katonai eszközök csempészéséért nyolc év fegyházbüntetést kapott egy ukrán jogász Oroszországban. Igor Kijasko az orosz hadiipar egyik központjába, Nyizsnyij Novgorodba utazott rendszeresen, hivatalosan azért, hogy a fiának gyógyításához bakteriofágokat szerezzen be.

A hatóságok szerint azonban valójában az Sz-400-as rakétaelhárító rendszerekről szerzett információkat és Mig-29-es vadászgépek hajtóműveihez szerzett be illegális forrásokból alkatrészeket az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat utasítására – írta a Newsru.com.

A férfit még áprilisban vették őrizetbe, amikor magukat eladóknak kiadó orosz ügynökök alkatrészeket adtak át neki a Volga menti város egyik szállodájában.

Kijasko nem ismerte el a vádakat, ugyanakkor ügyvédje szerint nem fellebbezik meg a fegyházbüntetést, amelyet a korábbi, hasonló vádak nyomán kiszabott, 10-20 éves ítéletekhez képest enyhének ítéltek meg. (A férfi elméletileg, jó magaviselet esetén 3 és fél év múlva szabadulhat.) Az alkatrészek feketekereskedelméért általában súlyos pénzbírság is kiszabható, Kijasko esetében erre sem került sor, ami szintén érv volt a fellebbezésről való lemondás mellett.