Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Egyre több támadófegyvert próbálnak becsempészni Nagy-Britanniába

2018.12.28. 11:30

A brit határőrség statisztikái szerint majdnem megduplázódott egy év alatt az országba szánt támadófegyverek, kések száma. Ezek a számok a lefoglalt, élet kioltására alkalmas fegyverekre vonatkoznak. Az idén szeptemberig 7668 kést találtak a vámosok, ami az azt megelőző év időszakához képest jelentős növekedést mutat, 2017 szeptemberéig 3800 ilyen esetet jelentettek.

Nemcsak a kések számában, hanem az egyéb támadófegyverek számában is kimutatható a (61 százalékos) növekedés: 4056-ról 6534-re ugrott a határon talált fegyverekről szóló jelentések száma. Ezek együttesen 14202 esetet jelentenek az idén az előző évi 7856 késhez és fegyverhez képest.

A fegyvereket nemcsak személyesen csempészik, hanem például postai úton, csomagküldő szolgáltatókon keresztül.

Milyen késekről van szó? Pillangókés, szamurájkard, taktikai kések, bozótvágók, 50 centiméternél hosszabb pengékkel rendelkező kések.

Angliában különösen aggasztó a helyzet a késsel elkövetett bűncselekményeket illetően, a hatóságok prioritásként kezelik a kérdést, a megnövekedett számok egyben azt is mutathatják, hogy szigorúbban ellenőrzik ezeket az eszközöket.