Vilmos
21 °C
33 °C

Nyár óta most először köthet ki migránsokat mentő segélyhajó Spanyolországban

2018.12.28. 14:59

311 menekülttel a fedélzetén péntek reggel spanyol vizekre ért egy jótékonysági mentőhajó, írja az AFP. A hajó minden bizonnyal egy gibraltári kikötőben köt majd ki. A mentőhajót működtető spanyol Proactiva Open Arms azt közölte, hogy az azon lévő emberek, köztük várandós nők, gyerekek és csecsemők, főleg szomáliaiak, nigériaiak és Maliból indultak útnak.

"Jó reggelt, az Open Arms már a gibraltári öbölben van, és a Földközi-tenger egyetlen szóba jöhető kikötője felé tart. Küldetés teljesítve", írta Twitteren a segélyszervezet alapítója, Oscar Camps.

A migránsokat december 21-én három csónakból mentették ki, aztán Olaszország és Málta is megtagadta a belépést a vizeire. Líbia, Franciaország és Tunézia pedig nem válaszolt a Proactiva Open Arms kikötési engedélykérésére.

Szombaton egy újszülöttet és az anyját a hajóról Máltára vitték helikopterrel, egy 14 éves súlyos beteget pedig Lampedusára. Az alapítvány által posztolt fotók és videók tanúsága szerint a migránsok zenével és énekelve ünnepelték a karácsonyt, néhány gyereken piros télapósapka is volt. A rendőrség azonosítja az embereket, mielőtt menhelyre kerülnek majd.

Ez az első alkalom augusztus óta, hogy Spanyolország engedélyezi egy mentőhajó kikötését. Akkor egyébként az Open Arms fel is függesztette a tevékenységét, majd novemberben kezdték újra. Olaszország és Málta nem fogad menekülthajókat, Spanyolország viszont a legnagyobb bejutási pont lett azóta, leelőzve Görögországot és Olaszországot, eddig idén 56 ezren érkeztek.

Év eleje óta 1300 migráns halt meg, miközben Olaszországba vagy Máltára próbált eljutni.