Élve hoztak ki egy csecsemőt a leomlott orosz házból

000 1BW7O9
2019.01.01. 08:33 Módosítva: 2019.01.01. 18:36

A legfrissebb adatok szerint kilencre emelkedett a magnyitogorszki házomlás halálos áldozatainak száma, több mint harminc embert továbbra is eltűntként tartanak számon – közölte a rendkívüli helyzetek minisztériumának Cseljabinszki területi részlegének szóvivője.

Kedd hajnali adatok szerint a kemény téli hidegben dolgozó mentőknek a kutatás megkezdése óta 12 embert sikerült kiemelniük a romok alól. Közölük heten életüket vesztették, öt embert, közöttük egy gyermeket kórházba vittek. A halálos áldozatok között nincsen gyermek.

Később élve találtak rá 35 órás kutatás után egy 11 hónapos kisgyermekre a romok alatt. A csecsemő annak köszönheti túlélését, hogy gyermekágyban feküdt és alaposan betakarták.  Az orvosok szerint kedvezőek az esélyei, de súlyos az állapota, az intenzív osztályon ápolják. 

A mentők elmondták, hogy a kisfiút azután találták meg, hogy a kutatás közben meghallották a sírását. Azonnal nagyszabású akcióba kezdtek, a munkákban az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának több tucatnyi szakértője vett részt. Először mentőkutyákkal vizsgálták a területet, de nem találtak sérültet. A mentők ezután a törmeléket eltakarítva hatoltak a mélybe. Először beszakadt épületelemeket kellett eltávolítaniuk, így tudták kiemelni.

A gyerek édesanyja is a túlélők között van, megérkezett a kórházba, és azonosította a gyermeket

Hétfőn az urali iparvárosban beomlott az egyik tízszintes lakóháztömb egy része. Az orosz szövetségi Nyomozó Bizottság az elsődleges adatok alapján gázrobbanás miatt folytat vizsgálatot.

Oleg Klimov, a Cseljabinszki kerület helyettes kormányzója szerint 79 lakó tartózkodott az épületben a robbanáskor.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn Szocsiból a házomlás helyszínére látogatott a Moszkvától 1400 kilométerre keletre fekvő városba, találkozott a mentőkkel és meglátogatta a sérülteket a kórházban.

Gázrobbanások gyakran előfordulnak az orosz lakóházakban, az ok rendszerint a biztonsági előírások be nem tartása, illetve a karbantartás hiánya. Magnyitogorszkot a világ egyik legszennyezettebb városai között tartják számon a fém- és acélipara miatt.

Borítókép: MOSKOVETS / AFP

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport