Halálbüntetést kértek a szaúdi újságíró gyilkosaira

2019.01.03. 12:45

A szaúdi ügyészség halálbüntetés kiszabását kérte az októberben meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi gyilkosaira az ügy első tárgyalásai napján. Az üggyel kapcsolatban tizenegy embert tartóztattak le, közülük ötre kért halálbüntetést a szaúdi ügyész, feltételezhetően ők gyilkolták meg Hasogdzsit Szaúd-Arába isztambuli nagykövetségén, adta hírül az ország állami hírügynöksége nyomán a Reuters.

Októberben nagy vihart kavart Dzsamál Hasogdzsi eltűnése. A királysággal szemben kritikus újságíró Szaúd-Arába isztambuli nagykövetségéről tűnt el, a török hatóságokat Hasogdzsi menyasszonya értesítette, aki az épület előtt várta a férfit. A szaúdi királyság kezdetben azt állította, hogy Hasogdzsi elhagyta a nagykövetséget, de több jel is arra utalt, hogy az újságírót meggyilkolták.

Végül egy kiszivárgott hangfelvételt követően nemzetközi nyomásra Szaúd-Arábia kénytelen volt beismerni, hogy Hasogdzsit meggyilkolták, de kezdetben próbálták balesetnek beállítani az esetet, és azt mondták, hogy az újságíró kezdett dulakodni. A hangfelvétel azonban arról tanúskodik, hogy előre kitervelt gyilkosság történt, amelyet profi módon vittek véghez, a felvételen az is hallható, ahogy feldarabolják az újságíró holtestét.

A szaúdi beismerést követően megkezdődött a gyilkosságot elkövető szaúdi osztag felelősségre vonása, akik közül ötre most halálbüntetés várhat. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport