Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Két orosz tudós szerint csalás lehet a világ legidősebb emberének sztorija

2019.01.03. 13:05 Módosítva: 2019-01-03 13:07:18

Feltehetően nem igaz, hogy a világ eddigi legidősebb embere a francia  Jeanne Calment volt, aki a Guinness-rekordok könyve szerint 122 évig és 164 napig élt, állítja két orosz tudós. Nyikolaj Zak és Valerij Novoszelov a Research Gate-en közzétett tanulmányában arra jutott: egy csalás állhat a háttérben. Szerintük 1997-ben nem  Jeanne Calment halt meg, hanem a saját lánya,  Yvonne,  aki már jóval korábban felvette anyja identitását. 

Az orosz tudósok szerint  Jeanne Calment valójában már 1934-ben meghalt egy mellhártyagyulladás következtében. Yvonne nevű lánya innentől saját anyjának adta ki magát, és ő hunyt el 1997-ben, amikor "mindössze" 99 éves volt. A fő ok pedig az örökösödés lehetett. A harmincas években a nagyobb vagyontárgyakra 35 százalékos örökösödési adót kellett fizetni, és ebben az évben halt meg  Jeanne Calment apja és anyósa is, így az újabb haláleset tönkre tehette volna a családot.    

Jeanne Calment (illetve talán a lánya) még életében igazi világhíresség volt. Mintha nem fogott volna rajta az idő. Az idős hölgy erre mindig azt mondta: Isten elfeledkezett róla. 

Nikolaj Sak orosz matematikusnak és Valerij Novoszelov gerontológusnak azonban nem volt kerek ez a történet, ezért kutatni kezdtek az idős hölgy múltja után. Hónapokon át böngészték Jeanne Calment életrajzát, a vele készült interjúkat, korabeli szemtanúk vallomásait, és a nő születési helye, Arles hatósági dokumentumait. 

Kutatásaik eredményét  Jeanne Calment: A hosszú élet titka címmel tették közzé.  Ebben tizenhét, nem éppen gránitszilárdságú tudományos bizonyíték felsorolásával ismertetik  a gyanús körülményeket.  Amikor például az idős nő az öregek otthonába költözött, sok régi képet és családi dokumentumot semmisített meg a család.  Furcsának nevezik, hogy a nő 100 éves születésnapjáról a helyi sajtó nem számolt be, ahogy ez szokás volt, csak 110. születésnapjáról.  Utalnak több interjúra, amelyben az idős nő összekeverte gyermek- és fiatal korának eseményeit és a rokoni szálakat: többször összetévesztette a nagymamáját Yvonne nagymamájával, férjét pedig néha az apjának mondta (Yvonne apjának). 

A gerontológus Novoszelov szerint az élemedett korú nő izomzatának állapota sem felelt meg a hozzá hasonló korú idős asszonyokénak, és furcsa, hogy ilyen idősen is segítség nélkül tudott leülni, demenciának pedig semmi jelét nem mutatta.  A kutatók Jeanne Calment harmincas évekbeli személyi igazolványának adatai alapján azt is állítják, hogy sem a szeme színe, sem testméretei nem felelnek meg a későbbi Jeanne Calment-nak. Yvonne fiatalkori képei és  Jeanne Calment későbbi képeinek elemzése ráadásul több hasonlóságot mutat az arcon. 

Az egyik bizonyítéknak szánt összehasonlítás: Yvonne Calment fiatalkori képén és az állítólagos Jeanne Calment időskori fotóján is látható az orron egy fibróma.
Az egyik bizonyítéknak szánt összehasonlítás: Yvonne Calment fiatalkori képén és az állítólagos Jeanne Calment időskori fotóján is látható az orron egy fibróma.

Az orosz tudósok azt mondják: ezeket a kétségeket tisztázni kell ahhoz, hogy valóban tudományos alapon megállapíthatóak legyenek az emberi életkor határai.  

Az orosz tudósok állításait sokan kétségbe vonják.  Jean-Marie Robine gerontológus, aki részt vett a Guinnes-rekordokat bemutató könyv elkészítésében, azt állítja: semmi kétség nem merült fel  Calment személyével és korával kapcsolatban. Arles korábbi polgármestere, Michel Vauzelle teljes képtelenségnek és nevetségesnek tartja az orosz kutatók állításait, írja az AFP.  

Nicolas Brouard, a francia Demográfiai Kutatások Intézetének (INED) vezetője ugyanakkor úgy véli: a kétségeket leginkább úgy lehetne tisztázni, ha exhumálják  Jeanne Calment és lánya földi maradványait, majd DNS-vizsgálatot végeznek rajtuk. Jeanne  Calment halála után több tudós nehezményezte, hogy nem végeztek boncolást, amiből információkat nyerhettek volna arra vonatkozóan, minek köszönhette szokatlanul hosszú életét.   

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!