Légicsapás végzett a Cole-robbantás kitervelőjével

2019.01.04. 20:11

Egy magas rangú amerikai tisztviselő állítása szerint kedden légicsapás végzett az egykor az al-Kaida terrorszervezet egyik legkeresettebb tagjának számító Dzsamal Al-Badawival, aki 2000-ben részt vett az amerikai USS Cole cirkáló elleni öngyilkos merénylet kitervelésében – írja a CNN.

A 2000. október 12-én történt támadás az egyik legsúlyosabb al-Kaida akció volt a WTC ikertornyainak 2001-es ledöntése előtt: a hajót a jemeni Áden kikötőjében robbantották fel, a támadás során pedig tizenhét amerikai tengerész vesztette életét.

Al Badawit még 2000 decemberében letartóztatták Jemenben, 2003 áprilisiában azonban megszökött, és egészen a következő év márciusáig rejtőzködött, amikor ismét letartóztatták. Ezúttal sem ült sokat, 2006 februárjában több társával együtt ismét megszökött, méghozzá elég kalandos módon:

seprűkkel és egy törött ventilátor darabjaival ástak alagutat a börtönből egy közeli mecsetig.

2007-ben aztán végül feladta magát, de ez sem tett pontot a sztori végére, az amerikaiak pedig szintén eléggé szerették volna megkaparintani őt, olyannyira, hogy 5 millió dolláros vérdíjat tűztek ki a fejére.

Ezt ugyanakkor a jelek szerint most már senki nem fogja megkapni, mert a hírszerzési források egybehangzóan állítják, hogy Al Badawi életét vesztette egy jemeni, Marib kormányzóságban végrehajtott légicsapásban.

Nem ő egyébként az első keresett terrorista, akivel légicsapás végzett jemenben az elmúlt időszakban: augusztusban az al-Kaida egyik legrettegettebb bombakészítőjével sikerült végeznie az amerikaiaknak.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport