Trump évekig is hajlandó húzni a kormányzati leállást

Három hete tart már az Egyesült Államokban a részleges kormányzati leállás, miután az amerikai törvényhozók egész napos tárgyalás után sem tudtak megegyezni a kormányzat működését biztosító költségvetésben, de Donald Trump amerikai elnök láthatóan nem fáradt bele a dologba.

Olyannyira nem, hogy pénteken kijelentette, hogy akár évekig is hajlandó húzni a dolgot, miután pedig találkozott pár magas rangú demokratával, azt is hozzátette, hogy rendkívüli állapotot is hirdethet, hogy megkerülje a Kongresszust, és felépítse a falat a mexikói határon – írja a BBC.

Az amerikai elnök továbbra is kitart amellett, hogy egészen addig nem ír alá egyetlen új törvényt sem, amíg a demokraták rá nem bólintanak a falra, a pénteki találkozók után azonban eleinte úgy tűnt, hogy talán megoldódhat a konfliktus.

Az elnök úgy fogalmazott, hogy nagyon produktív beszélgetéseken van túl, később azonban beismerte, hogy akár évekig is hajlandó kihúzni a leállást, bár azt azért hozzátette, hogy nem hiszi, hogy idáig fajulna a dolog.

Nagyon büszke vagyok arra, amit csinálok. Én nem hívnám leállásnak, csak azt teszem, amire szükség van ahhoz, hogy az országunk biztonságban legyen.

– mondta Trump, aki azt is megjegyezte, hogy egy esetleges rendkívüli állapot kihirdetése sem teljesen lehetetlen elképzelés a jelenlegi helyzetben.

A demokraták egyébként alá is támasztották az elnök szavait, Chuck Schumer demokrata szenátor például szintén elmondta, hogy Trump akár évekre is megbéníthatja a kormányzati szerveket.

Az egészet persze végső soron nem a demokrata, meg a republikánus politikusok, és nem is Trump szívja meg, hanem a leállított kormányzati szerveknél dolgozó 800 ezer ember, akik

december 22-e óta egyáltalán nem kaptak fizetést.

A BBC washingtoni elemzője arra is rámutatott, hogy ha a rendkívüli állapot akkora ütőkártya lenne, amekkorának az elnök szavaiból tűnik, akkor semmi szükség nem lenne a leállásra, és főként a szövetségi alkalmazottak felesleges szívatására.

A dolog persze nem ilyen egyszerű, rendkívüli állapot esetén ugyanis a mozgósított pénzek a védelmi költségvetésből jönnének, ennek más célú felhasználására pedig valószínűleg a Kongresszus republikánus része is felkapná a fejét.

Ezen kívül ráadásul a demokraták valószínűleg azonnal jogi útra terelnék az ügyet, nem is feleslegesen, úgyhogy az elemző szerint az ezzel való fenyegetőzés nem más, mint egy hatalmas blöff az elnök részéről.

Az oldalról ajánljuk

  • Külföld
Szlovákia már döntött: betiltja a műanyag szívószálat és a műanyag evőeszközöket

Illetéket vetnek ki a gyártókra, hogy zöld megoldásokra ösztönözzék őket és támogatnák a csomagolásmentes üzleteket.

7 órája

  • Kultúr
A szegedi szecessziónak sajátos íze van

120 éve megindult a verseny, ki tud szebb, díszesebb, különlegesebb palotát emelni. Az alföldi szecesszió virágzása Szegeden lenyűgöző épületeket hagyott hátra.

augusztus 18., 12:28

  • Külföld
Nepál betiltotta az eldobható műanyagok használatát a Mount Everestnél

A közelmúltban 11 tonna szemetet hoztak le a hegyről.

5 órája

  • Tech-Tudomány
Több mint 500 millió méh pusztult el Brazíliában

A környezetvédők hiába tiltakoztak az Európában már betiltott rovarirtó szerek használata ellen.

tegnap, 17:03