Emma
-2 °C
6 °C

Sokkal nagyobb pusztítást tervezett a tokiói gázoló

2019.01.04. 05:34

Tömegeket akart lángba borítani az a tokiói merénylő, aki szilveszter éjszaka hajtott a gyalogosok közé az egyik központi sétálóutcában.  

A Meidzsi-szentélynél a támadásban kilenc ember sérült meg, egyikük állapota válságos – írta az MTI.

A 21 éves Kuszakabe Kazuhiro azonban sokkal súlyosabb merényletre készült: rendőrség 20 liter kerozint és olyan nagy nyomású víztisztítót talált az őrizetbe vett férfi autójában, amelyet padló, homlokzatok és járművek tisztításához használnak.

Az Aszahi Simbun nevű japán napilap rendőrségi forrásokra hivatkozva tudni véli, hogy Kuszakabe közölte a nyomozókkal: azt tervezte, hogy a víztisztítóval kerozint permetez a Meidzsi-szentélynél tartózkodó tömegre, majd lángra lobbantja.

A japán főváros Sibuja nevű negyedében található Meidzsi-szentély Tokió egyik legnépszerűbb helye az újévi látogatások idején, a helyiek tömegekben keresik fel éjféltől a templomokat és szentélyeket, hogy imádkozzanak és jó évet kívánjanak maguknak.

A rendőrség emberölési kísérlet gyanújával vette őrizetbe Kuszakabét, aki egy oszakai rendszámú bérelt kocsit vezetett. Egy rendőrségi szóvivő közölte, hogy terrorakcióként kezelik az ügyet, de további részleteket nem árult el.

Az autó nyolc embert sebesített meg, köztük egy kamasz fiút, akinek az állapota súlyos. A férfi elhagyta tettének színhelyét, de a rendőrség fél óra múlva megtalálta őt egy közeli parkban.

Az NHK japán televízió szerint a férfi azt állította, hogy tettét a halálbüntetés elleni tiltakozásul követte el, és nem kér bocsánatot. A férfi maga is terrorcselekménynek nevezte tettét.