Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Weber: Orbán Viktor nehéz partner

2019.01.04. 12:09

Az osztrák hírügynökség arról kérdezte Manfred Webert, az Európai Néppárt európai bizottsági elnökjelöltjét, hogy nacionalistaként vagy partnerként tekint-e a magyar miniszterelnökre. 

Orbán Viktor nehéz partner. Hozott néhány olyan döntést, amelyet nem tudok elfogadni, amelyet a frakcióban nem tudunk elfogadni

- mondta. 

Ilyennek nevezte például a CEU költözéséhez vezető lépéseket. 

 "A tudományos élet szabadsága az Európai Unió egyik alapelve. Jómagam is arra szavaztam az Európai Parlamentben, hogy megindítsák a hetes cikk szerinti eljárást Magyarországgal szemben, annak ellenére, hogy Orbán Viktor az Európai Néppárt tagja. Az Európai Néppártban nem lehet alkudozni az alapjogokról és az alapértékekről" - idézi Webert az MTI híre. 

Arról is beszélt, hogy szükség van az Európai Unió egységére a mostani időkben, amikor a nemzetközi politikában egyre zordabb szelek fújnak.

"Az európai parlamenti választás egyben iránykijelölés is, attól függően, hogy a politikai közép mozgalmának számító Európai Néppárt vagy a bal-, illetve jobboldali erők nyernek-e. Az Európai Néppárt és az Osztrák Néppárt egyenlő a stabilitással, valamint az értelem Európájával" - mondta.

 A nacionalista politikával kapcsolatban Weber hangsúlyozta: nem számítanak egy csapatnak azok, akiknek világképe fényévekre van egymástól.