Gyöngyi
10 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Trump nem alkuszik, fel akarja építeni a falat a mexikói határon

2019.01.06. 23:47

Nem hajlandó kompromisszumra a demokratákkal az amerikai-mexikói határon építendő fal ügyében Donald Trump amerikai elnök, írja az MTI. Trump vasárnap a Fehér Házból Camp Davidbe indulva azt mondta újságíróknak:

Fel kell építenünk a falat, ez a biztonságról szól, országunk biztonságáról.

Trump szerint nincs más választás, ezt a csatát meg kell nyerni. Az elnök úgy látja: szerinte a demokraták megállapodást akarnak. Megismételte, hogy a részleges kormányzati leállás véget érhet holnap is, és eltarthat nagyon sokáig - ez a demokratáktól függ.

Trump újra felhozta azt is, hogy szükségállapotot is elrendelhet a déli határ mentén. Vasárnapi állásfoglalása szerint ez akár napokon belül is megtörténhet. Az amerikai törvények értelmében a szükségállapot elrendelése a határ teljes lezárására és katonai jellegű építkezésre is feljogosítja az elnököt. Donald Trump ugyanakkor elfogadhatónak tart acélból készülő falat is.

Ugyancsak a részleges kormányzati leállás elhúzódását jósolta az NBC televízió szokásos vasárnap délelőtti politikai vitaműsorában Mick Mulvaney, a Fehér Ház ügyvezető kabinetfőnöke is. Mulvaney azt mondta: az acélból készülő határfal lehetőséget kínálna a demokratáknak arra, hogy ne szegjék meg ígéretüket és megszavazhassák a szükséges költségvetést anélkül, hogy elfogadnák konkrét fal építését. A demokraták mindeddig elutasították ezt a lehetőséget.

Mulvaney nyilatkozott a CNN vasárnap délelőtti politikai vitaműsorának is. Mint mondta, szombaton ő és a munkatársai egyeztettek a kongresszus demokrata párti politikusaival, de a megbeszélések elakadtak. "Mi 5,6 milliárd dollárt kérünk. Ők nulla dollárt ajánlanak" - fogalmazott.

Mike Pence alelnök vasárnap délután folytatta az egyeztetéseket a kongresszus demokrata párti és republikánus vezető politikusaival a kormányzati leállás feloldásáról. Nancy Pelosi házelnök szombaton azt nyilatkozta: a Demokrata Párt olyan költségvetési tervet terjeszt majd elő, amely lehetővé tenné az adóhivatal és a pénzügyminisztérium működésének megindítását. "Ez szükséges, hogy az amerikai állampolgárok időben megkaphassák az adó-visszatérítésüket" - jelentette ki Pelosi újságíróknak.

A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvéleménykutató közös felmérése szerint a megkérdezett amerikaiak 50 százaléka Donald Trumpot okolja az elhúzódó konfliktusért, míg 32 százalékuk szerint a demokraták felelősek ezért.

Az amerikai kormányzat december 22-én állt le részlegesen: vagyis egyes kormányzati hivatalok és ügynökségek nem dolgoznak, alkalmazottaikat szabadságra küldték, vagy fizetés nélkül kell dolgozniuk. A képviselőház ugyanis csak olyan költségvetést szavazott meg a kormányzat működéséhez, amely nem tartalmazta az amerikai-mexikói határon építendő falhoz az elnök által kért 5,6 milliárd dollárt. A költségvetési tervezetet a szenátus már nem is tárgyalta meg, tekintettel arra, hogy az elnök vétót helyezett kilátásba.