Virág
0 °C
2 °C

Lemondott Malajzia királya, miután összeházasodott egy volt orosz szépségkirálynővel

2019.01.06. 13:51

Hetekig tartó találgatások után vasárnap lemondott Malajzia királya, jelentette a Reuters. A királyi palota hivatalosan nem adott magyarázatot a történtekre, ugyanakkor helyi lapok úgy tudják, hogy a 49 éves király Moszkvában házasságot kötött egy volt orosz szépségkirálynővel.

V. Muhammad lemondása azonnal hatályba lépett, még jóval azelőtt, hogy ötéves hivatali idejét betöltötte volna. Malajzia kilenc királyi családdal rendelkezik, akik általában felváltva ülnek a trónon. A következő király kiválasztását az uralkodók tanácsa szavazata határozhatja meg.

A király alig egy héttel azután jelentette be lemondását, hogy megkezdte munkáját, miután két hónapig orvosi kezelésen volt - legalábbis a hivatalos magyarázatok szerint. A közösségi médiában decemberben kezdtek el terjedni azok az információk és képek, hogy a 49 éves uralkodó házasságot kötött Oroszországban a 25 éves, muszlim hitre áttért Okszana Vovogyinával, akit 2015-ben Miss Moszkvának választottak. A palota hivatalosan nem reagált az ügyre.

A hithű muszlim V. Muhammad a délkelet-ázsiai ország 15. uralkodója volt 2016 óta. Nagy-Britanniában tanult, a délkelet-ázsiai ország történetében ő volt az egyik legfiatalabb király.