Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Az ukránok szerint 2 idős ember halt meg, mert a szakadárok akadályozták az átkelésüket

2019.01.06. 22:17 Módosítva: 2019.01.06. 22:17

Az oroszbarát fegyveresek szándékosan lassítják a civilek átkelését a Donyec-medencei frontvonal mentén lévő útellenőrző pontokon az ukrán ellenőrzésű oldal felé, aminek következtében két idős ember, egy 65 éves férfi és egy 79 éves nő életét vesztette szombaton, írja az MTI az ukrán Egyesített Erők Műveletének parancsnoksága közleménye alapján (amely minden bizonnyal része a két fél között zajló propagandaháborúnak).

A közlemény szerint a két idős embernek az ukrán ellenőrzésű oldalon nyújtottak orvosi segítséget, de már nem tudták megmenteni az életüket. Azt nem írták a közleményben, hogy pontosan mi volt a haláluk oka, vélhetően kihűlés okozhatta.

Az egyesített erőknél szolgáló határőröknek a szakadár területekről érkezők ugyanis arról számoltak be, hogy az "orosz megszálló erők" egyes személyeknek elsőbbséget adnak az áthaladáskor, ami miatt mások, főként idősek, nők és gyermekek kénytelenek a hidegben hosszú ideig sorban állva várakozni az ellenőrző pontoknál.

Az ukrán parancsnokság figyelmeztetett arra, hogy "az orosz megszállók" ezzel megsértik az emberi jogokat és civilek életét sodorják veszélybe. Ezrek kénytelenek ugyanis rendszeresen átjárni az ideiglenesen megszállt területetekről az ukrán ellenőrzés alatti országrészbe, mivel "az agresszor állam által irányított helyi hatalmi szervek" tevékenységének köszönhetően az önkényesen kikiáltott szakadár "népköztársaságokban" rossz a gazdasági és szociális helyzet.

Tavaly februárban életbe lépett a Donyec-medence Ukrajnába történő visszaintegrálásáról szóló törvény, amely Oroszországot agresszor államnak, a szakadár ellenőrzés alatti településeket pedig ideiglenesen megszállt területeknek minősítette. A jogszabály alapján az addig terrorellenesnek nevezett belügyi művelet katonaivá alakult át, és új neve Egyesített Erők Művelete lett.