Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Adatlopási ügy: órákon át hallgattak ki egy 19 éves német informatikust

2019.01.07. 14:14

Több embert kihallgattak tanúként Németországban a csaknem ezer közszereplőt érintő nagyszabású adatlopási ügyben, jelentette be a szövetségi bűnügyi hivatal (BKA). A legszélesebb nyomozati jogkörű német rendőri szerv közleménye alapján továbbra sincs gyanúsított.

A G0d nevű felhasználó Twitter-fiókja egy mobiltelefonon Berlinben 2019. január 4-én. A fiókon keresztül tették közzé az elkövetők egy hackertámadást követően több száz német politikus, művész és újságíró eltulajdonított adatait.
A G0d nevű felhasználó Twitter-fiókja egy mobiltelefonon Berlinben 2019. január 4-én. A fiókon keresztül tették közzé az elkövetők egy hackertámadást követően több száz német politikus, művész és újságíró eltulajdonított adatait.
Fotó: Clemens Bilan / MTI / EPA

Tanúkat hallgattak meg egyebek mellett Heilbronnban, ahol házkutatást is tartottak egy lakásban. Ezzel kapcsolatban a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiaszolgáltató hétfőn azt jelentette, hogy a BKA nyomozói több órán keresztül faggattak egy 19 éves heilbronni informatikai szakembert, a szemetét is átkutatták és lefoglalták informatikai eszközeit.

A fiatalemberről a közösségi médiában elterjedt, hogy ő a magát Orbit néven azonosító hekker, aki a Twitter-oldalán megjelentetett linkek révén nyilvánosságra hozta a politikusoktól, újságíróktól, művészektől szerzett személyes adatokat. A férfi ezt tagadta.

Az eddigi vizsgálatok szerint az adatlopás 994 embert érint, többnyire aktív és volt politikusokat.

Az ismeretlen elkövető vagy elkövetők az esetek túlnyomó többségében csupán kapcsolattartási adatokhoz – telefonszámokhoz, emailcímekhez, postacímekhez – jutottak hozzá, nagyjából 50 esetben pedig érzékeny személyes információkat, például családtagokkal folytatott üzenetváltásokat vagy nyaraláson, családi eseményeken készült felvételeket is szereztek.

A BKA megkezdte az érintettek tájékoztatását. Megállapították, hogy a napokban kiderült nagyszabású visszaélés részét alkotja több korábbi, eddig egymástól függetlenként számon tartott adatlopási ügy.

Az is kiderült, hogy a német hatóságok csak csütörtökön figyeltek fel arra, hogy az Orbit nevű felhasználó a Twitter-oldalán hetek óta szivárogtat személyes adatokat közszereplőkről. Az oldal péntek délelőtt vált elérhetetlenné.

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter az eset teljes körű kivizsgálását és a nyomozás eredményeinek nyilvánosságra hozatalát ígérte, írja az MTI.