Orbán
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Külföldi dzsihadistákat fogtak el Szíriában

2019.01.07. 11:36

Elfogták Szíria keleti részében az Iszlám Állam dzsihadista szervezet öt külföldi tagját: két amerikait, két pakisztánit és egy ír állampolgárt - közölte a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) kurd-arab ernyőszervezetre hivatkozva az MTI.

A december 30-án őrizetbe vett sejt tagjai támadásra készültek a Deir-ez-Zór tartományban az Iszlám Állam elől menekülő civilek ellen az iraki határ közelében. Honlapján a szervezet közzétette az elfogott külföldiek nevét és fotóját. Az egyik amerikairól annyit közöltek, hogy Houstonból származik.

A kurd erők nagyjából ezer külföldi feltételezett dzsihadistát tartanak fogva, valamint a velük kapcsolatban álló mintegy 550 nőt és 1200 gyermeket.

Az Iszlám Államhoz csatlakozó külföldiek ügye fejtörést jelent a kurd hatóságoknak, akik azt várják az elfogott külföldiek származási országaitól, hogy vegyék át tőlük a foglyokat. A legtöbb nyugati ország viszont vonakodik a foglyok átvételétől, és nyilvánosan visszautasítja ezeknek a harcosoknak a hazatelepítését.

A kurdok arra is figyelmeztettek többször, hogy egy esetleges török offenzíva esetén kénytelenek lesznek az elfogott külföldi dzsihadistákat szabadon engedni.