Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Az USA titokban lefokozta az EU washingtoni képviseletét

2019.01.08. 20:53 Módosítva: 2019.01.08. 20:54

Az Egyesült Államok mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére. Külön érdekes a lépésben, hogy  erről nem szólt senkinek. 

Így nem lehet egyelőre tudni, hogy ez pontosan mikor történhetett. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Trump rombolja a kapcsolatokat az EU-val

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a történteket. Elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása nyomán veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban fogják meghívni a kiemelt eseményekre.

Szakértők szerint válaszintézkedések ugyanakkor jelenleg szóba sem jöhetnek.

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között, azonban még így is a felek közötti a világ legerősebb kereskedelmi viszonylata.