Az USA titokban lefokozta az EU washingtoni képviseletét

Az Egyesült Államok mindenféle értesítés nélkül leminősítette az EU külképviseletét állami szintről a nemzetközi szervezetek szintjére. Külön érdekes a lépésben, hogy  erről nem szólt senkinek. 

Így nem lehet egyelőre tudni, hogy ez pontosan mikor történhetett. A lefokozás tényére decemberben derült fény, miután gyanússá vált, hogy David O'Sullivan európai uniós nagykövetet a több mint 150 megjelent diplomata közül legutolsóként szólították George H. W. Bush néhai amerikai elnök gyászszertartásán, hogy leróhassa kegyeletét.

Trump rombolja a kapcsolatokat az EU-val

Maja Kocijancic, az Európai Bizottság egyik szóvivője újságírói kérdésre válaszolva megerősítette a történteket. Elmondta, hogy jelenleg tárgyalásokat folytatnak az illetékes amerikai szervekkel arról, hogy a lépésnek milyen következményei lehetnek a képviseletre és annak munkatársaira nézve.

A protokoll megváltozása nyomán veszít jelentőségéből a hagyományosan az Egyesült Államok fontos szövetségesének számító Európai Unió washingtoni külképviselete, az ott dolgozó diplomatákat várhatóan ritkábban fogják meghívni a kiemelt eseményekre.

Szakértők szerint válaszintézkedések ugyanakkor jelenleg szóba sem jöhetnek.

Donald Trump amerikai elnök megválasztása óta sokat romlott a kapcsolat az Atlanti-óceán két partja között, azonban még így is a felek közötti a világ legerősebb kereskedelmi viszonylata.

Az oldalról ajánljuk

  • Sport
21 évesen világbajnok a párbajtőröző Siklósi Gergely

10-13 után olyan pimaszsággal és higgadtsággal vívott, ami aranyat ért a budapesti vb-n.

július 19., 19:59

  • Kézilabda
Európa-bajnoki aranyérmet nyert a magyar junior kéziválogatott

A női junior kézilabda-Európa-bajnokság döntőjében Hollandia sem tudta feltartóztatni a magyar válogatottat.

július 21., 19:04

  • Életmód
Sokkal nagyobb szükségünk van az erdőkre, mint gondolnánk

Mobiltelefonjainkat kikapcsolva vágtunk neki a Hármashatár-hegynek, ahol a japán erdőfürdőzés egyik magyar szakértője, Csinálos János mutatta meg az Indexnek, hogyan kell ezt csinálni. Ez lehet a jövő jógája.

július 20., 16:26

  • Belföld
Bálint gazda világhírű lett: a Reuters készített videót a 100 évesen is aktív kertészmérnökről

Régóta nem volt ilyen jó a magyarok nemzetközi sajtója!

július 20., 13:45