Orbán
8 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Betiltják az evést a bécsi metrókocsikban

2019.01.08. 15:54

Január közepétől az összes bécsi metróvonalon betiltják kajálást. Persze nem úgy kell elképzelni, hogy azonnal megbüntetnek mindenkit, és a gyerekek szájából sem fogják kiverni a kiflicsücsköt. Azokat, akik vétenek az új szabály ellen, csupán figyelmeztetik.

A bécsi közlekedési vállalat az étkezés tiltását szeptember óta teszteli, először a bécsi U6-os metró szerelvényein volt tilos. A sikeres teszt után 2019. január 15-től az osztrák főváros összes metróvonalára kiterjesztik a tiltást.

De nem maguktól ilyen szigorúak, hanem a tiltást maguk az utasok kérték egy internetes szavazás során, mivel sokuknak elege lett a pizzától, gyros-tól szagos kocsikból. A bécsi közlekedési vállalat, a Wiener Linien végül nemcsak az erős illatú ételeket száműzte a szerelvényekből, hanem egy az egyben betiltotta a szilárd ételek fogyasztását.

Azt is hozzáteszi Bécs Város Külképviseleti Irodájának közleménye, hogy jelentősen csökkent a kocsikban keletkező hulladék mennyisége és a takarítóknak kevesebb ételmaradékot kellett eltakarítaniuk az ülésekről és a padlóról.

Az U6-os vonal szerelvényeinek tisztítására 2017-ben 470 ezer eurót költött a Wiener Linien, míg az összes metrószerelvény takarítására több mint kétmillió eurót. Alexandra Reinagl, a vállalat ügyvezető igazgatója elmondta, hogy minden egyes eurót, amit ily módon a szerelvények tisztításán megspórolnak, az állomások és a kocsik modernizálására költik majd.

A naponta 250 ezer utast szállító U6-os vonalon zajló tesztidőszak alatt 61 utast kellett figyelmeztetni. Ha a szerelvényekben nem is lehet enni, a peronon nem tilos az ételek fogyasztása, inni pedig – alkoholos italokat kivéve – továbbra is bárhol lehet.