Ferenc, Olívia
-3 °C
2 °C

Vádat emeltek az orosz nő ellen, akivel Trump fia is találkozott

2019.01.08. 19:48

Vádat emeltek kedden Natalja Veszelnyickaja orosz ügyvédnő ellen, aki a 2016-os amerikai elnökválasztási kampány idején Donald Trump munkatársaival találkozott.  

A manhattani ügyészség azonban nem a találkozókkal összefüggésben, hanem pénzmosás és az igazságszolgáltatás akadályozása gyanúja miatt emelt vádat.  Az ügyészség kedden nyilvánosságra került dokumentumai kiemelik Veszelnyickaja és az orosz kormányzat szoros kapcsolatait. 

Az ügyészség dokumentumai szerint az ügyvédnő azután találkozott Donald Trump legidősebb fiával, valamint vejével Jared Kushnerrel és a Trump-kampány munkatársaival, hogy a demokrata párti elnökjelöltet, Hillary Clintont lejárató hírszerzési információkat ígértek a republikánus elnökjelölt kampánycsapatának.

Veszelnyickaja erről és az ezzel kapcsolatos orosz vizsgálatról hamis nyilatkozatot tett a New York-i szövetségi bíróságon, és elfedte azt a tényt, hogy egy orosz ügyésszel titokban együttműködve olyan dokumentumok összeállításában vett részt, amelyek ártatlannak tüntették fel az amerikai igazságszolgáltatás által megvádolt egyes ügyfeleit. Ezeket az ügyfeleit az amerikai ügyészek pénzmosással vádolják. 

A Veszelnyickaja ellen vádat emelő manhattani ügyészség szóvivője bejelentette: Natalja Veszelnyickaja nincs őrizetben, és valószínűleg nem is tartózkodik amerikai területen. A 43 éves ügyvédnő ellen felhozott bűncselekményért az Egyesült Államokban akár tíz évig tartó börtönbüntetés is kiszabható. (MTI)