Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Melinda, Vivien
5 °C
7 °C

Felségsértés miatt három év börtönre ítéltek egy kambodzsai csirkeárust

2019.01.09. 18:18

Felségsértés miatt három év börtönre ítéltek Kambodzsában egy csirkeárust szerdán. Ez a második ismert elmarasztaló bírósági ítélet, amelyet a tavaly életbe lépett törvény alapján hozták meg - írja az MTI.

A bíróság szerint Ieng Csolszának a Facebookon még tavaly nyáron közzétett bejegyzései megsértették Norodom Szihamoni királyt. A 26 éves férfi "haszontalannak" és "kutya királynak" nevezte az uralkodót, és kijelentette: jobb lenne, ha a király halott lenne. 

A hároméves börtönbüntetés mellett egymillió rieles (69,5 ezer forintos) pénzbírságot szabtak ki a férfira.

A felségsértést büntető alkotmánymódosító törvény tavaly március elején lépett hatályba. Tiltja, hogy bárki "szóban, írásban, képpel, bármilyen gesztussal, médiaeszközzel megsértse" a király személyét. A törvény emellett korlátozza a gyülekezési szabadságot.

Jogvédő szervezetek aggodalmuknak adtak hangot a szerintük a kormányt bíráló hangok elfojtását szolgáló jogszabály miatt, amely hasonlít a szomszédos Thaiföld szigorúan érvényesített felségsértési törvényére. 

A törvény alapján az első ismert elmarasztaló ítélet tavaly októberben született a délkelet-ázsiai ország egyetlen jelentős ellenzéki pártjának, a 2017-es parlamenti választások előtt feloszlatott Kambodzsai Nemzeti Megmentés Pártnak (CNRP) egy tagja ellen - írta a Reuters hírügynökség. A dpa német hírügynökség szerint azonban legalább két ítélet született már a csirkeárusét megelőzően, mivel tavaly májusban egy iskolaigazgató és egy idős fodrász ellen is vádat emeltek. Mindketten ugyancsak a Facebookon bírálták a királyt.