Előd
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A brit kormány elleni bizalmatlansági eljárást indítványozna Jeremy Corbyn

2019.01.10. 18:19

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki párt, a Munkáspárt vezetője csütörtökön arra szólította fel a törvényhozókat, hogy segítsenek a brit EU-tagság megszűnésével (Brexittel) kapcsolatban kialakult patthelyzet feloldásában, és támogassák a kormánnyal szembeni bizalmatlansági szavazásra tervét annak érdekében, hogy új választásokat lehessen kiírni, írja az MTI.

Corbyn kijelentette: Theresa May brit miniszterelnök Brexit-megállapodása ellen fog szavazni a jövő héten a parlamentben. Szerinte csakis a Munkáspárt vezette kormány tudna olyan megállapodásra jutni az Európai Unióval, mely orvosolhatná a Nagy-Britanniában kialakult társadalmi széttagoltságot. A politikus elismerte: ez vélhetően szükségessé tenné a Brüsszellel folytatott Brexit-tárgyalások meghosszabbítását. 

A brit alsóház január 15-én szavaz a megállapodásról, és a többség várhatóan nem fogja támogatni a Theresa May által javasolt megállapodást. 

A miniszterelnök korábban arra figyelmeztette a képviselőket, hogy ha kevesebb mint három hónappal a brit EU-tagság megszűnése előtt leszavazzák a megállapodást, azzal egy szervezetlen kilépést, de akár a Brexit elmaradását is kockáztathatják. 

Corbyn szerint ha May valóban bízik a megállapodás sikerében, választásokat kellene kiírnia, hogy az emberek dönthessenek róla. Az ellenzéki politikus újságíróknak azt mondta: ha a kormány nem tudja elfogadtatni a legfontosabb javaslatát, úgy a lehető leghamarabb általános választásokat kell kiírni. 

Szerinte a Munkáspárt önmagában nem rendelkezik elegendő képviselővel a parlamentben ahhoz, hogy megnyerjen egy bizalmatlansági szavazást, ezért az alsóház többi képviselőjének szavazatára is szüksége van. 

Corbyn azt mondta, a bizalmatlansági szavazást akkor fogják indítványozni, amikor annak a legnagyobb esélye van a sikerre.

Közben egy volt MI6-vezér és egy volt katonai parancsnok is azt javasolta a tory parlamenti képviselőknek, hogy szavazzák le a Brexitet, ezt a "rossz megállapodást"

mert az a nemzet biztonságát veszélyezteti,

írja a Sky News. Szerintük így a királyság katonai erői és hírszerzése az Európai Unió kontrolljának hódolnának be. Emellett még a kapcsolatuk is megromlana a NATO-val és az Egyesült Államokkal.