Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Elkapták a férfit, aki gyanús csomagokat küldött több nagykövetségre

2019.01.10. 06:46

Ausztráliában a rendőrség még szerdán este őrizetbe vett egy férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő küldött aznap 38 címre, köztük külföldi képviseletekre, konzulátusokra gyanús csomagokat Melbourne-ben, Canberrában és Sydneyben. Értesülések szerint legalább tíz külképviselet kapott ismeretlen eredetű küldeményt, egyebek között az Egyesült Államok, Dél-Korea, Görögország, India, Izrael, Nagy-Britannia, Németország, Pakisztán, Svájc címére is érkezett ilyen csomag - írta az MTI. 

A 48 éves férfit a Victoria államban lévő Sheppartonban (Melbourne elővárosában) lévő otthonában vették őrizetbe, csütörtökön állítják bíróság elé. A rendőrség eddig 29 csomagot foglalt le, amelyek tartalmát vizsgálják. Amennyiben bűnösnek találják a férfit akár 10 évi börtönbüntetést is kaphat.

Az új-zélandi konzulátus egyik dolgozója az ABC helyi hírtelevíziónak azt mondta, a szóban forgó küldemények "azbeszt" feliratú, szálas anyagot tartalmazó borítékok voltak.

Szemtanúk beszámolói szerint India melbourne-i konzulátusához tűzoltóautók, rendőrautók és egy veszélyes anyag szállítására alkalmas jármű érkezett, a külképviselet dolgozói közül pedig többen védőmaszkot vettek fel. A katasztrófavédelem átvizsgálta az épületet, és miután biztonságosnak nyilvánította, az alkalmazottak visszatérhettek.

Az ausztrál rendőrség azt követően kezdte vizsgálni az ügyet, hogy gyanús, feltehetően mérgező, fehér port tartalmazó csomagok tömeges kézbesítéséről értesült. Egyelőre nem tudni arról, hogy bárki is megfertőződött volna.