Fülöp, Evelin
EUR 394,24 Ft
USD 369,14 Ft
13 °C
27 °C

Drónnal támadtak a jemeni hadsereg díszszemléjére

2019.01.10. 10:11

Dróntámadást hajtottak végre egy katonai díszszemle ellen síita húszi lázadók csütörtökön a délnyugat-jemeni Lahidzs kormányzóságban. Egy katonai forrás szerint öten meghaltak, a sebesültek között van a jemeni hadsereg vezérkari főnöke és több más magas rangú katonai vezető is - jelentette a helyi médiára hivatkozva az MTI.

A jemeni kormány Áden városától északra található katonai támaszpontján rendezett parádén több magas rangú katonai vezető jelent meg. A drónra szerelt robbanószerkezet az ő páholyuk közelében lépett működésbe röviddel az évnyitó díszszemle kezdete után.

A sebesültek között van a jemeni hadsereg vezérkari főnöke, Abdullah an-Naki, helyettese, Szaláh az-Zindáni, a katonai hírszerzés igazgatója, valamint további 15 magas rangú katonatiszt - mondta el az Abed-Rabbó Manszúr Hádi elnökhöz hű erők egyik tagja, aki ott volt a támadásnál. Helyi kórházi források hat halottról és tizenkét sebesültről adtak hírt.

Láttuk leszállni a drónt a parancsnokok páholyánál. Azt hittük, hogy a díszszemléről tudósító egyik tévécsatorna készít felvételt vele, majd a drón hirtelen felrobbant, pont a katonai vezetők előtt

- mondta egy névtelenül nyilatkozó forrás.

Moammar al-Erjáni jemeni tájékoztatási miniszter rámutatott: a támadás azt bizonyítja, hogy a húszik (akikről itt olvashat  részletesen) nem állnak készen a békére, és csak kihasználják a fegyverszüneteket arra, hogy megerősödjenek. Erjáni felszólította a nemzetközi közösséget, hogy álljon ki a jemeni kormány mellett, és kényszerítse fegyverletételre, illetve a városokból való kivonulásra a felkelőket.

A tárcavezető szerint a támadás újabb bizonyítéka annak, hogy Irán folytatja a húszik felfegyverzését és Jemen destabilizálását. Erjáni tudomása szerint két magas rangú katonai vezető sebesült meg a merényletben.

A húszik szócsövének számító al-Maszira tévécsatorna is hírt adott róla, hogy a felkelők drónja egy csapat megszálló és zsoldos ellen intézett támadást az al-Anad katonai támaszponton. A lázadók megszállóként utalnak a Szaúd-Arábia vezette arab koalícióra, zsoldosként pedig a jemeni kormányerőkre.

A húszik novemberben azt ígérték, hogy felhagynak a nemzetközileg elismert jemeni kormány, valamint arab szövetségesei elleni drón- és rakétatámadásokkal. Azonban a felek között újra kiéleződött a feszültség az ENSZ égisze alatt létrejött, Hodeida térségére vonatkozó tűzszünet életbe léptetésével és a kikötőváros birtoklásával kapcsolatban.

Jemenben 2014 óta dúl polgárháború. A szaúdi vezetésű arab koalíció erői 2015 tavaszán avatkoztak be a konfliktusba, miután az Irán támogatását élvező húszik elfoglalták a fővárost, és elűzték az ország nemzetközileg elismert kormányát, amely most Szaúd-Arábiában működik.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Biztosítás