Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Kína is közreműködne a Koreai-félsziget atommentesítésében

K EPA20190110014
2019.01.10. 05:43

Kína kész tevékenyen közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében - jelentette ki Hszi Csin-ping államfő, amikor Pekingben találkozott Kim Dzsongun észak-koreai vezetővel - írta csütörtökön a Hszinhua állami hírügynökség alapján az MTI.

A beszámoló szerint a kínai elnök azt mondta, Észak-Koreával együtt érdekeltek abban, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket ebben az irányban másokkal is. A béke és biztonság megteremtése érdekében hozzájárulnak az atommentesítéshez, építő szerepet vállalnak a tartós béke megteremtésében a régióban - mondta.

A hírügynökség az észak-koreai vezetőtől azt idézte, hogy remélik más érdekelt felek is támogatják a Koreai-félsziget atommentesítési folyamatát. Egyben figyelembe veszik az észak-koreai aggodalmakat, egyesítik erőfeszítéseiket a kérdés rendezésének teljes körű megoldása érdekében. Hozzátette, hogy Phenjan következetesen megvalósítja a nukleáris leszerelést, kizárólag a békés párbeszéd útján szeretné elérni a Koreai-félsziget atommentesítését.

Az észak-koreai KCNA hírügynökség egy anyagában idézte Kim Dzsongunt, aki aggodalommal szólt arról, hogy zsákutcába jutottak az atommentesítésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalások akkor, amikor kedvező folyamat kezdődött kapcsolatrendszerükben. Egyben ígéretet tett arra, hogy Donald Trump amerikai elnökkel tartandó második találkozó olyan eredményeket hoz majd, mint amilyet a nemzetközi közösség elvár.

Az észak-koreai vezető - felesége társaságában - kedden érkezett a kínai fővárosba, Pekingbe, és még aznap egyórás tanácskozást folytatott Hszi Csin-ping elnökkel, akivel feltételezhetően áttekintette a Donald Trump amerikai elnökkel tervezett újabb csúcstalálkozójának előkészítését. A phenjani delegáció tagja volt Ri Jong Ho külügyminiszter és Kim Jong Csol, az Egyesült Államokkal folytatott nukleáris témájú megbeszélésekért felelős főtárgyaló is. Kim Dzsongun szerda délután hazautazott.

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség felvétele Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (k, balra) és felesége, Ri Szol Dzsu (b), valamint Hszi Csin-ping kínai elnök (k, jobbra) és felesége, Peng Li-jüan találkozójáról a pekingi Nagy Népi Csarnokban 2019. január 10-én. Kim és felesége háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik Kínában Hszi Csin-ping elnök meghívására. A kínai államfő kijelentette, hogy Kína kész tevékenyen közreműködni a Koreai-félsziget atommentesítésében. MTI/EPA/KCNA