Gyárfás
18 °C
35 °C

Betámadjuk Ausztriát a kivándorolt magyarok családtámogatása miatt

2019.01.14. 17:00 Módosítva: 2019.01.14. 17:20

A magyar kormány Marianne Thyssen foglalkoztatásért és szociális ügyekért felelős uniós biztoshoz fordult, hogy indítson kötelezettségszegési eljárást Ausztria ellen az új osztrák családtámogatási szabályozás miatt - közölte az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel.

Ha ez nem történik meg, Magyarország kész az unió bíróságához fordulni - emelte ki Völner Pál. Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány elsődlegesnek tekinti a magyar munkavállalók érdekeit, ezért mindent megtesz, hogy ne érje jogsérelem a külföldön dolgozó magyarokat.

Ausztria az országban járó családi pótléknak csak mintegy 56 százalékát fizeti ki az ott dolgozó magyar állampolgároknak, amennyiben gyermekeik nem Ausztriában, hanem Magyarországon élnek.

A magyar kormány január 7-én diplomáciai jegyzéket adott át az osztrák kormánynak, amelyben kifejtették, hogy a családi ellátásra, valamint a személyijövedelemadó-kedvezményre vonatkozó új előírások uniós szabályokba ütköznek - mondta az államtitkár. Mivel Ausztria nem reagált, ezért fordultak Marianne Thyssenhez.

Január 1-jétől az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után a családi ellátás, valamint a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét az osztrák hatóságok - a munkavállaló hazájában érvényes - árszínvonal alapján állapítják meg.

Szlovákia és Románia is elégedetlen

Szlovákia az ügyben az Európai Bizottsághoz fordult, s a brüsszeli testület válaszára vár - mondta Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter Bécsben.

Románia is érintett az ügyben: az ország korábban azzal fenyegetett, hogy pert indít az Európai Bíróságon a családtámogatások indexálása miatt.

Az APA osztrák hírügynökség szerint az Európai Bizottság várhatóan kötelezettségszegési eljárást indít Ausztriával szemben.