Virgil
0 °C
3 °C

Milliónyi döglött hal miatt bűzlik két ausztrál folyópart

2019.01.14. 10:54

Milliónyi döglött hal bűze lengi be a szárazságtól sújtott Kelet-Ausztrália egyik folyórendszerének környékét - jelentették be hétfőn a helyi hatóságok, amelyek szerint további halpusztulás várható a térségben. Új-Dél-Wales állam kormánya arra figyelmeztetett, hogy a héten várható magas hőmérséklet nyomán a helyzet tovább súlyosbodhat a Darling és Murray folyók partvonala mentén - írja az MTI. 

Jeremy Buckingham, Új-Dél-Wales parlamenti képviselője egy haltetemmel a Darling folyó partján 2019. január 10-én
Jeremy Buckingham, Új-Dél-Wales parlamenti képviselője egy haltetemmel a Darling folyó partján 2019. január 10-én
Fotó: Handout

Az alacsony vízállás és a hőség lehet továbbá a felelős a vízfelszínen beindult algavirágzásért, amely megfosztja a halakat az oxigéntől, és méreganyagot is termel. A halpusztulás ügye az egész országot megmozgatja, ugyanis heves vita alakult ki a jelenség okával és felelőseivel kapcsolatban.

"Ez egy pusztító ökológiai esemény" - mondta Scott Morrison ausztrál miniszterelnök, akinek kormánya kizárólag a szárazságot teszi felelőssé a tömeges halpusztulásért. A tudósok azonban évek óta hangoztatják, hogy a folyók korlátlan lecsapolása az öntözés és egyéb célok érdekében, súlyos következményekkel jár. 

"A halak és a folyók pusztulásáért nem a szárazság a felelős, hanem az, hogy mi emberek túl sok vizet veszünk el a folyóinkból" - mondta John Williams, az Ausztrál Nemzeti Egyetem munkatársa.