Ákos, Bátor
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Támadás érte az ENSZ jemeni megfigyelőit

2019.01.17. 19:29

Támadás érte csütörtökön a jemeni Hodeidában a tűzszünetet ellenőrző ENSZ-csapatot - közölte António Guterres ENSZ-főtitkár szóvivői szolgálata. A főtitkár elmondása szerint a csapat tagjai már biztonságban vannak.

A jemeni kormányerők egy forrása a dpa német hírügynökségnek azt mondta, hogy a húszi lázadók tüzet nyitottak az ENSZ megfigyelőit vezető Patrick Cammaert nyugalmazott holland tábornok konvojára. "Sem Cammaert, sem a csapata tagjai nem sebesültek meg" - tette hozzá a névtelenséget kérő forrás. A húszik egy tisztségviselője tagadta, hogy a felkelők rálőttek a konvojra, és a kormányerőket tette felelőssé az incidensért. Jahja Száría, a lázadók katonai szóvivője szerint a húszi biztonságiak éppen az utat tisztították meg a megfigyelők előtt, hogy ez utóbbiak kormányképviselőkkel találkozhassanak, amikor a másik fél állítólag tüzet nyitott.

Cammaert és az általa vezette ENSZ-előőrs megfigyelői december végén érkeztek meg Hodeidába. A tábornok azonban azt kérte António Guterres ENSZ-főtitkártól, hogy indítványozza egy nagyobb misszió küldését a Vörös-tenger partján fekvő kikötővárosba.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szerdán egyhangúlag hagyta jóvá, hogy megfigyelő missziót vezényeljenek a jemeni kikötővárosba. A megfigyelők megbízatása hat hónapra szól, feladatuk a kikötőváros térségére vonatkozó tűzszünet és az ellenségeskedő felek csapatátcsoportosításainak a felügyelete.

A konfliktus szereplői 2018 végén a svédországi Rimbóban, az ENSZ felügyelete alatt folytatott, a konfliktus lezárását célzó megbeszéléseken állapodtak meg a Hodeidára és az azonos nevű kormányzóságra vonatkozó tűzszünetben.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszik, valamint a Szaúd-Arábia és más arab országok által támogatott, a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz -  a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz - hű erők között. A felkelők ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormányerőket támogató arab koalíció.

(MTI)