Koronavírus adatok

2021. dec. 01.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
3 °C
8 °C

Szexért cserébe bírói kinevezést adott az izraeli ügyvédi kamara elnöke

2019.01.17. 10:58

A rendőrség letartóztatta, majd a bíróság házi őrizetbe helyezte az izraeli ügyvédi kamara elnökét, Efi Navét, akit azzal gyanúsítanak, hogy szexuális ellenszolgáltatásokért cserébe segítette bírók kinevezését.

Mint kiderült, néhány évvel ezelőtt elősegítette egy jogásznő bírói kinevezését szexért cserébe. Azzal is vádolják, hogy hatalmi helyzetével visszaélve viszonyt folytatott egy másik bíró feleségével, akinek azt ígérte, hogy férjét kinevezteti a fellebbviteli bírósághoz - de az előléptetés később meghiúsult. Két további hasonló ügy részletei egyelőre hírzárlat alatt vannak.

Efi Navéra már tavaly ősszel felfigyelt a média, amikor az 50 éves, válófélben lévő férfi megpróbálta barátnőjét útlevelének ellenőrzése nélkül átcsempészni a határon, de közös külföldi útjukról hazatérőben elkapták a biztonságiak, amikor egyszerre próbáltak egymáshoz simulva átjutni a beléptetőkapun. Emiatt az ügyészség már akkor vádiratot nyújtott be ellene.

Efi Nave
Efi Nave
Fotó: אפי נוה / Facebook

A Nave személye körüli botrány jóval túlmutat egy szexuális bűnügyön, ugyanis megkérdőjelezi a jogrendszer tisztaságát és pártatlanságát.

A botrány kényelmetlen helyzetbe hozta Ajelet Saked igazságügyi minisztert és Aviháj Mandelblitt főügyész is, akiknek Nave szövetségese és jó barátja volt.

Saked az utóbbi években Nave segítségével többséget szerzett a bírókat kinevező grémiumban, amit számos köztudottan jobboldali beállítottságú jogász megbízatásához használt fel. "Ez egy nagyon nehéz nap számomra igazságügyi miniszterként és nőként"- mondta Ajelet Saked egy konferencián ezzel kapcsolatban szerdán.

A Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet szerint nyomozók kutatták át az ügyvédi kamara jeruzsálemi irodáját, és számos tanút beidéztek kihallgatásra.