Barbara, Borbála
1 °C
7 °C

Január végén szavaznak a brit kormány új brexittervéről

2019.01.17. 12:59

Január utolsó hetében szavaz a londoni alsóház arról a javaslattervről, amelyet a brit kormány állít össze a brexit további menetéről.

Az alsóház a héten a modern brit parlamentarizmus történetében példátlan, 230 fős többséggel elutasította a brexit feltételrendszeréről az Európai Unióval novemberben elért, 585 oldalas megállapodást. 

Theresa May konzervatív párti miniszterelnöknek a megállapodás alsóházi tárgyalási folyamata közben - a kormány szándékai ellenére - elfogadott törvénymódosítás alapján három ülésnapon belül, vagyis hétfőig kell a ház elé terjesztenie a kormány új javaslatait arról, hogy a brexitfolyamat milyen irányt vegyen.

May már a megállapodás elutasítása után bejelentette, hogy jövő hétfőn ismerteti a parlamentben a kormány álláspontját a továbbiakról. Az új kormányzati javaslatcsomagot az alsóház január 29-én tárgyalja és aznap szavaz is róla.

A miniszterelnök szerdán túlélte a a bizalmi szavazást a brit parlamentben: a kormány mellett 325, ellene 306 képviselő szavazott. 

Egyre többen akarnak új népszavazást

Közben a legfrissebb felmérések szerint a konzervatív képviseletű brit választókörzetek több mint 90 százalékában már többségben vannak azok, akik szerint újabb népszavazást kell kiírni a brit EU-tagságról. Csütörtökön, a felmérés eredményének ismertetésével egy időben a kormányzó Konzervatív Párt több alsóházi képviselője és tagja kampányt indított az újabb referendumért.

A FocalData piackutató cég és a legnagyobb brit közvélemény-kutató, a YouGov együttműködésével a Best for Britain népszavazáspárti kampánycsoport számára elvégzett vizsgálat kimutatta, hogy abból a 317 nagy-britanniai választókörzetből, amelyeket konzervatív párti törvényhozók képviselnek az alsóházban, 290-ben vannak többségben azok, akik szerint a parlamenti patthelyzetet újabb EU-népszavazással kell feloldani.

A kutatás szerint 166 körzetben meghaladja az 55 százalékot, 44-ben a 60 százalékot az új referendum pártolóinak aránya.

(MTI, Index)