Álmos
0 °C
9 °C
Index - In English In English Eng

18 év börtönt kaptak az első kazah olimpiai érmes gyilkosai

2019.01.17. 17:23

Az almati bíróság csütörtökön 18 év börtönre ítélte az első kazah olimpiai érmes, Denis Ten gyilkosait, Arman Kudajbergenovot és Nuarlij Kijaszovot.

A 2014-es téli olimpián bornzérmet szerző sportolót még tavaly nyáron ölték meg, amikor két tolvaj le akarta lopni a kocsijáról a tükröket. Az eset körülményeiről nem sokat tudni, de valószínűleg dulakodás alakult ki, aminek az lett a vége, hogy a támadók kétszer is combon szúrták Ten-t, aki belehalt a sérüléseibe.

A húszas éveikben járó elkövetők azt mondták, a bűncselekményüket nem előre kitervelten követték el.

Az ügyben egy harmadik személyt, Zsanar Tolibejevát négy év börtönre ítélték, mert a nyomozás során visszatartott információkat a rendőrség elől.

Ten gyilkossága nagy felháborodást keltett az országban, a sportoló családja az ítélethirdetés után is azt mondta, hogy nem egyszerű gyilkosságról van szó, hanem bizonyos emberek - nem tudni, kikre gondolhattak - szervezték meg a gyilkosságot, és legalább öt ember érintett benne. A család ügyvédje szerette volna elérni, ha ítélethirdetés helyett az ügyészség tovább vizsgálódik inkább az ügyben, de nem jártak sikerrel, ezért a 18 éves börtönbüntetéssel sem elégedettek.

A gyilkosság után sokan kritizálták a rendőrséget is, azt mondták, a rendőrség piti bűnözőket véd, és a kazah belügyminiszter lemondását követelték. A gyilkosság után egy színdarabot is színpadra állítottak, ami a rendőrséget, valamint a nem túl meggyőző fellépését kritizálta.

A belügyminiszter, Kalmukanbet Kaszimov végül nem lemondott, hanem posztumusz kitüntette Ten-t a katonai szolgálataiért.

(France24)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport